(Видео) Аврам Чалјовски- Бугарскиот цар на чоколадото од Македонија

//

Кратко видео за еден од најголемите бугарски индустријалци во почетокот на минатиот век. Запознајте го Аврам Чалјовски од Галичник, основач и сопственик на првата фабрика за таан алва и слатки во Софиja. Бил голем мецена, помагал многу и на ослободителното движење на Бугарите во Македонија. Бил нарекуван Царот на чоколадото.

Неговиот син Евстрати Страте Чалјовски бил македонски револуционер, припадник на ВМОК и ВМОРО.Претходна статија

Цар Борис III и Македонија

Следна статија

Студентите од РС Македонија бесплатно да студираат во Бугарија, предлага бугарскиот министер за образование

Најново од Видео