|

Британија ја одложи екстрадицијата на Асанж, бараат од Америка гаранции дека нема да се соочи со смртна казна

Британските судии ја одложија одлуката за екстрадиција на Џулијан Асанж во САД и побараа од САД дополнителни гаранции дека Асанж нема да се соочи со смртна казна доколку биде екстрадиран, пишува Ројтерс.

Велика Британија ја укина смртната казна во 1960-тите. Асанж поднесе барање за жалба на екстрадицијата на натамошното рочиште. Судот денеска пресуди дека тој може, освен ако САД не обезбедат „задоволителни гаранции“ во рок од три недели дека неговиот живот нема да биде во опасност и дали може да се потпре на заштитата на слободата на говор со Првиот амандман на американскиот Устав.

Судиите Викторија Шарп и Џереми Џонсон го одложија случајот до 20 мај.

„Доколку не добиеме гаранција, ќе дозволиме жалба без дополнително рочиште“, велат тие.

„Доколку се дадат гаранции, ќе им дадеме можност на странките да поднесат дополнителни поднесоци пред да донесат конечна одлука за барањето за отсуство за жалба“, додаваат тие.

Адвокатскиот тим на Асанж за време на дводневното сослушување во февруари тврдеше дека американските власти неправедно се обидуваат да го казнат нивниот клиент за „изложување на криминалот на американската влада од Викиликс од невидени размери“, вклучувајќи тортура и убиства.

Некои од најпознатите протекувања на доверливи документи од страна на Викиликс се однесуваат на операциите во Ирак и Авганистан додека силите на НАТО беа присутни во тие земји. Сепак, првата голема вест на страницата беше објавувањето на траншата од дипломатските телеграми во 2010 година меѓу американскиот Стејт департмент и неговите мисии ширум светот.

Американската влада тврди дека дејствијата на Асанж ги надминале новинарството или свиркањето, барајќи, крадејќи и неселективно објавувајќи доверливи документи, тврдејќи дека со тоа загрозил невини животи. Асанж поднесе жалба по вкупно девет основи, од кои шест беа отфрлени од судиите, но тие рекоа дека ќе му одобрат жалба по три точки: слобода на говор, загриженост дека е обесправен затоа што не е државјанин на САД и ризикот на смртната казна.Слични Објави