| |

(Видео) Иницијатива за обновување на урнатиот споменик на Незнајниот македонски четник во Благоевград

Иницијативниот комитет формиран во Благоевград си ја постави амбициозна задача да го обнови урнатиот споменик на Незнајниот македонски четник, јави дописникот на БГНЕС од градот.

Мисијата е можна!“, рече Јуриј Николов, претседател на одборот на 14-членото граѓанско здружение „Горна Џумаја“.

Здружението вклучува истакнати јавни личности од градот, вклучувајќи лекари, банкари, адвокати, политичари, како и двајца жители на Благоевград кои живеат во Шведска и во САД. Иницијативниот комитет е формиран кон крајот на ноември годинава.

Споменикот на Незнајниот македонски четник во Горна Џумаја е поставен во 1933 година, а е срушен во 1947 година по наредба на бугарските комунисти. Самиот споменик е фигура на четник со пушка, а на постаментот е напишана годината на создавање на ВМОРО- 1893 година. Ликот на четникот е ликот на Тодор Александров.

Споменикот се наоѓал на денешниот плоштад Македонија, на местото на денешната градина пред ДНК, десно од читалиштето.

„Во денешно време овој споменик е исклучително неопходен, особено поради меморијата. Направен е по повод 30-годишнината од Илинденското востание, но и поради 200.000 загинати за слободата на Македонија. А на Благоевград му треба споменикот најмногу затоа што сме без сеќавање, што се должи на нашиот национален нихилизам, кој моментално расте во Бугарија. Народ кој ја изгубил меморијата и историјата е собир, се надевам дека ќе успееме да го вратиме овој споменик во градот, а не да бидеме следниот што ќе се обиде, но ништо не направи“, рече претседателот на иницијативниот комитет, рече Јуриј Попниколов.

Скулпторот на споменикот Кирил Шиваров од Варна е познат, но заборавен. Автор е на ликовите на Евлоги и Христо Георгиеви пред Софискиот универзитет, големиот лав на споменикот Шипка, како и на фигурите во Народниот театар и Судската палата. На споменикот работел и Пандо Киселинчев, роден во Костур, негово дело е огромниот камен венец поставен пред него. Неговиот дијаметар бил два метри, а изведбата – комплицирана.

Благоевград мора да има со што да го покаже силното сеќавање на своите предци, кои се бореле за слобода и правда на нашите простори, за нашите потомци да имаат со што да се гордеат“, изјави д-р Красимир Кацарски, член на иницијативниот комитет, кој се вратил од Шведска во родниот Благоевград за божиќните и новогодишните празници.Слични Објави