(Видео) Колев: Ја имаме исклучителната можност годинава на 2 август да направиме едно заедничко и европско одбележување на Илинденско-Преображенското востание

//

Македонското општество после повеќе од 2-3 години се судри со политичката реалност каква што е. Некој повеќе од 3 години го убедуваше нашето општество дека под некој меѓународен притисок или поради некоја друга причина Бугарија ќе го смени својот став.

Ова го изјави Бугаринот од Македонија и лидер на „Граѓанската демократска унија“ во РСМ Петар Колев за Еуроњуз Бугарија.

Според него, пред нас е голема можност – сосема нови односи меѓу Бугарија и РСМ од една страна и меѓу РС Македонија и ЕУ од друга страна.

Тој повика на општо прославување на Илинденско-Преображенското востание на 2 август.

Мислам дека е исклучителна можност оваа година на 2 август да направиме модерно, европско и достоинствено одбележување на Илинденско-Преображенското востание, кое е дел од нашата заедничка историја. Ова ќе даде јасен сигнал и на бугарското и на македонското општество дека сме подготвени да чекориме по овој нов пат и да ја искористиме оваа можност, вели Колев.

Според неговите зборови, јавните фактори кај нас и во РСМ треба да се обидат да постават таква агенда што ќе ги смири екстремните емоции кај двете страни.

Според Колев, бугарската надворешна политика претрпела динамика на надградба во последните две години.

„Всушност, се работи за истото, само е сменет пристапот“, смета тој.

Ако претходните обиди беа да се аргументира бугарската позиција, почнувајќи од периодот на 9-10 век, новиот пристап е да се започне од денес и да се врати времето назад.

Македонскиот политичар е на став дека на крајот се работи за заеднички човечки вредности, кои се столб на ЕУ.

„На пример, правото на самоопределување, важи подеднакво за живите луѓе кои денес се изјаснуваат како Бугари, за оние луѓе кои загинале во Македонија пред 100-200 или 500 години и оставиле пишани документи дека биле Бугари“, убеден е Колев.Односно, кога се усвои тактиката да се објасни дека не се работи за сув историски спор, туку за практики од тоталитарни времиња, како т.н. „процес на преродба“ во Бугарија, тогаш нашите европски партнери побрзо и полесно разбраа што сакаме да претставиме како проблем со Скопје и како што можете да видите во овој предлог и протоколите во него се сите позиции што Бугарија ги очекуваше – почнувајќи од правата на живите Бугари, поминувајќи низ промената на учебниците со јасни рокови, отворањето на досиејата на тоталитарните служби во Македонија, говорот на омразата.

Колев смета дека во голема мера бугарскиот интерес е заштитен и она што бугарските организации го очекуваа како активна надворешна политика на Бугарија може да се најде токму во овие документи.

„За што не можеме да не се заблагодариме и да ја забележиме улогата на професионалните дипломати во МНР и на бугарскиот претседател.

Според Петар Колев, институциите во РСМ почнуваат да работат и даде пример за една од организациите на бугарската заедница во Македонија – „Дело“, која според за него, во последно време е исклучително активна.

„Комисијата за заштита од дискриминација веќе има над 10 претставки за луѓе кои користеле говор на омраза во јавноста, почнувајќи од новинари, политичари и слично“, посочи тој и додаде:

„Самиот факт што македонските институции почнуваат да обрнуваат внимание на ова прашање значи дека можеби одиме во добра насока.

Јазичното прашање Петар Колев го смета за исцрпено од содржината по едностраната декларација на РСМ, во која се вели дека македонскиот литературен јазик е кодифициран во 1945 година.

„Но, јас сум должен да истакнам нешто многу важно – нашите револуционери од крајот на 19 и почетокот на 20 век пишувале на бугарски литературен јазик“, вели Колев.

Претходна статија

Од четврток до недела портокалова фаза во цела држава – Министерството за здравство со препораки за заштита од високите температури

Следна статија

Легенди и вистини во бугарската историја: Македонскиот Кирил и Методиј

Најново од Вести