(Видео) Одбележуваме 88 години од смртта на подполковник Александар Морфов- автор на Маршот на македонските востаници „Изгреј зора на свободата“

//

На денешен ден 19 април 1934 г. во Софија умира Александар Морфов, бугарски композитор и поет. Тој е автор на Маршот на македонските востаници „Изгреј зора на свободата“, изработена во 1923 г. по барање на водачот на ВМРО Тодор Александров.

„Изгреј зора на свободата“ е химна на ВМРО, што била интонирана и на првото заседание на АСНОМ. Маршот е забранет во НР Македонија во 1948 г.

Морфов е роден на 13 јануари 1880 г. во Стара Загора. Учел гимназија во католичкото школо во Одрин каде научил да свири на флејта, а во 1902 година завршува воено образование во Софија. Учествувал во Балканските војни и во Првата светска војна. Во 1922 г. оди во резерва со офицерско звање подполковник.Претходна статија

Бугарин со еврејско потекло полковник во безбедносните служби на САД го финансирал „фашистот“ Ванчо Михајлов

Следна статија

Укинати одлуките за задолжителни сертификати, потврди за имунизација или прележаност од КОВИД-19 при влез во земјата

Најново од Вести