(Видео) Рајков: РС Македонија треба да ги спроведува потпишаните договори, Софија треба да добие гаранции

//

Почетокот на преговарачкиот процес со PCM е поврзан со претходно одобрување на преговарачка рамка. Ова го изјави амбасадорот Марин Рајков, поранешен премиер и министер за надворешни работи на Бугарија во 2013 година, на конференцијата „Европска перспектива за добрососедски односи меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија“.

„РС Македонија ќе ги започне преговорите за идно членство во Европската Унија. Ова е во интерес на Бугарија, во интерес на нашите сојузници, во интерес на НАТО и ЕУ, во интерес на регионалната стабилност, во интерес на бугарската нација. Оваа граница што не дели мора да биде што е можно пониска. Во нашата историја тоа е сфатено како проклетство за бугарскиот народ. Не можеме а да не се радуваме на перспективата дека еден ден треба да се сведе до максимум“, изјави Марин Рајков.

Тој посочи дека Бугарија има очекувања.
„Нејзините очекувања се легитимни и праведни. Бугарија не ја уценува РСМ, бидејќи во последно време некои функционери во Скопје се многу активни. Нема причина да ги уценуваме нашите браќа во Скопје. Ние сме братски земји. Делиме исти јазични традиции, делиме заедничка историска меморија“, рече амбасадорот Рајков.
Според него, смешно е да се дефинира како изнуда поставувањето услови за почеток на преговорите.
Всушност, целиот процес на пристапување е условен процес. Нема причина Бугарија, која го помина целиот овој процес на исполнување одредени барања и услови, сега да прифати дека истите тие услови и барања нема да важат за следните. Нема никаква логика во ова и ова е во спротивност со европските процедури и вредности“, рече амбасадорот Рајков.
Почетокот на преговарачкиот процес со PCM е поврзан со претходно одобрување на преговарачка рамка.
„Бугарија не го блокира процесот. Работите се крајно јасни. Бугарија има очекувања во преговарачката рамка да постави одредени очекувања, да се дадат одредени гаранции за интересите на бугарската нација и Бугарија како земја членка на ЕУ. Оваа преговарачка рамка ќе ги утврди обврските на ЕК за следење на спроведувањето на одредени задачи. Напредокот на PCM кон полноправно членство во ЕУ, што би се случило, на пример, за 10 години“.
РС Македонија не е вклучена во процесот на уредување на „преговарачката рамка“ бидејќи РС Македонија не е членка на ЕУ, т.е. нашите пријателски и партнерски полемики не се со PC Mакедонија, туку со некои земји-членки на ЕУ.
„Проблемот е што некои од нив не ги прифаќаат бугарските барања и со тоа го попречуваат постигнувањето на консензус. Бугарија е под притисок да постигне консензус. Ова е крајно неетички притисок. Тоа не одговара на самите практики на ЕУ. Ако се постигне консензус преку притисок, тој станува пародија. Постигнатиот консензус со притисок врз една земја е пародија“, категоричен е амбасадорот Рајков и додаде:
„Тоа не е консензус. Овој консензус ќе биде контрапродуктивен, бидејќи самиот притисок е контрапродуктивен“.
Бугарскиот амбасадор во Обединетото Кралство го привлече вниманието врз фактот дека РС Македонија не прави напори за реформи и не прави ништо бидејќи очекува притисокот врз Бугарија да се исплати. „На овој начин, неколку земји кои вршат притисок врз нас се одговорни за недостигот на напредок на РС Македонија во започнувањето на преговорите. „Тие се одговорни за реформската мрзеливост на Скопје и тековните демократски дефицити“, рече Рајков.

Тој се фокусираше и на бугарските очекувања.
„Вклучувањето на македонските Бугари во Основниот закон, од пакетот 1 плус 4. Тоа нема како да не се случи. РСМ секако ќе ги вклучи и македонските Бугари во својот Устав. Но, зошто ова треба да биде предмет на некакви преговори, тоа треба да се случи само по себе. Вклучувањето на Бугарите во Уставот, но не како малцинство, нема малцински прашања во односите меѓу РСМ и Бугарија. Нема македонско малцинство во Бугарија, ниту има бугарско малцинство во РСМ. Зборуваме за дел од бугарскиот народ кој живее на територијата на РСМ, а тоа е нешто сосема друго, зборуваме за државотворен народ. Вклучувањето ќе им даде на неговите претставници не само достоинство, туку и правни инструменти за заштита на нивните права, ќе се запре сатанизацијата на Бугарите, ќе се запази принципот на еднаквост“, рече амбасадорот Рајков.

Темата за еднаквост и уставни права е клучна, но не е единствена и не ги исцрпува бугарските очекувања. Останатите четири точки ни се важни: заедничката историја, откажување од обидите за создавање малцинство, рехабилитација на жртвите на комунизмот, крај на говорот на омраза.
„Претензиите за создавање малцинство. Овој текст на Договорот од 2017 година е прекршен. Тоа е вклучено и во Декларацијата од 1999 година. Македонската страна во 1999 и 2017 година се откажа од претензиите за создавање вештачко малцинство на територијата на Бугарија со средствата што тоа го правеше Југославија“, рече амбасадорот Рајков.
Во врска со рехабилитацијата на жртвите, тој го постави следното прашање: „Дали Бугарија би ги започнала преговорите за ЕУ ​​доколку ги негираше камповите – Ловеч, Скравена, Белене и сл. Поставувам уште едно прашање: како злосторствата во Сребреница се признати од сите и нивното негирање може да биде причина за кривично гонење. Злосторствата извршени врз македонските Бугари од истиот режим само неколку децении порано не треба да бидат во центарот на нашите разговори. Во тоа нема никаква логика“, категоричен е Марин Рајков.
Тој ги повика властите во Скопје да ги почитуваат документите потпишани со Софија.
„Мора да се исполнат договорите. Ова мора да му биде многу јасно на Скопје. Непочитувањето на овие договори го доведува во прашање владеењето на правото во РСМ“, рече дипломатот.
Тој повика и да престане манипулацијата со историјата.
„Манипулирањето со историјата е дел од идеолошката основа на југословенскиот македонизам. Ако ова не се надмине, ќе ги возобновиме антибугарските стереотипи“, рече амбасадорот Рајков.
Тој ги отфрли обвинувањата дека Бугарија го дестабилизира Балканот бидејќи го забавува процесот на проширување. Според него, проблемите се на друго место – Косово и Босна.
„Денес Бугарија мора да биде подготвена за конкретна ситуација која ќе трае долго. Ситуација на полемика со братска земја, партнер. Ова нема да заврши сега или следната година. Ако не сме подготвени да ја водиме оваа битка долго време, се плашам дека изгледите нема да бидат позитивни. Затоа, европската перспектива на РСМ нема алтернатива, братска земја, но ние имаме наши очекувања и ни требаат гаранции за интересите и достоинството на бугарскиот народ“, заклучи амбасадорот Рајков.Претходна статија

Вчера поскапеа, вечерва повторно, од полноќ бензинот над 90, а дизелот 90 денари!

Следна статија

Димитров: Време е историската наука во РС Македонија да се ослободи од историските окови

Најново од Вести