| |

Во градскиот парк во Петрич беше претставена изложба на автентично оружје и носии од 17, 18 и 19 век

„Во градскиот парк во Петрич вчера беше претставена изложба на автентично оружје и носии од 17, 18 и 19 век. Организатори на изложбата се здружението „Арамии“ од Петрич, а изложбата се прикажува втора година по ред“, изјави за БТА Георги Мингачев од здружението.

„Арами“ од почетокот на неделава секоја вечер во градскиот парк во Петрич емитува стари бугарски филмови. Вчера пред проекцијата беше претставена изложбата.
На изложбата беа претставени оружја со капсули, оружја со кремен, копачки, ножеви, некои од првите патрони, сачмарки, пушка Арнаут и друго. Покривме речиси се што беше на нашите земји и со кое нашите предци се бореле за ослободување“, рече Мингачев.

Носиите се од Ќустендилско, Петричко, Дебарска носија, Битолска, Тракиска и други, сите се автентични, објасни тој.

Мингачев изјави дека е потребно долго време да се соберат сите оружја и носии. Некои од нив се наследства, други се од луѓе кои ги наоѓаат и не знаат што да прават со нив, ние им помагаме да ги обноват. Голем дел ни доаѓа и преку откуп, ги следиме аукциите во земјите околу нас и на овој начин враќаме дел од наследството што ја напушти Бугарија години наназад, додаде тој.

Здружението има за цел оваа изложба да стане традиција и да вети дека ќе направи се што е можно да се исполни тоа.

Слични Објави