| |

Повеќе од 250 деца и млади во Банско се претставија со предпремиерна изведба „Го слушам твојот тажен глас“

„Повеќе од 250 деца и млади во Банско ја претставија претпрајм претставата „Го слушам твојот тажен глас“, посветена на 120 години од Илинденско – Преображенското востание. На концертот-перформансот учествуваа ученици и студенти од целата земја, а делото е изградено врз текстови на Димитар Талев, со ново четиво“, изјави за БТА, Марио Гергинов, координаторот на обемниот проект.

Концерт – претставата „Го слушам твојот тажен глас“ беше под покровителство на претседателот на Бугарија Румен Радев, а настапот во Банско беше во организација на 140 СУ „Иван Богоров“ (Софија) и општина Банско.

„Настапот започна со снимка од интервју зачувано во архивата на Бугарското национално радио, со раскажување на современик на овие настани, кој имал 17 години кога избувнало востанието“, истакна Гергинов.

„Самата претстава беше поделена на три главни дела, кои ги пресоздаваат битките за време на Илинденската епопеја, го прикажуваат карактерот и духот на локалното население, а последната раскажува за сонуваната слобода и нејзиното остварување. Доброто е што во целиот концепт успеавме да ги опфатиме различните култури од Пиринскиот и Тракискиот регион“, истакна Марио Гергинов.

Претставата ја претставија матуранти од 140-то средно училиште во главниот град „Иван Богоров“, Фолклорниот ансамбл на Југозападниот универзитет „Неофит Рилски“ од Благоевград и Академскиот танцов театар на Слободниот универзитет во Варна, како и ученици од средното училиште за Хуманитарните науки и уметностите „Константин Преславски“ во Варна. Во предпремиерната изведба на концертот-претстава во Банско, учествуваа локални групи, меѓу кои машката фолк група „Баскалии“ и женската фолк група „Пирински бисери“, како и фолк групата „Хераклеја“ од Петрич, детскиот фолклорен ансамбл „Мехомијчета“ од Разлог и Благоевградската фолклорна група „Веселина“. Текстовите на Димитар Талев ги претставија актерите Елена Калаиџиева, Силвија Терзиев и Љубен Чалин.

Концерт – претставата „Го слушам твојот тажен глас“ е по идеја и сценарио на Петјо Крастев, музиката е на Кирил Стефанов, Петјо Крастев, Стојан Пауров и Стефан Чапкенов, а кореографијата е на Николај Цветков, Георги Гаров. Марио Егов, Иван Донев и Костадин Низамов. Сценографијата е дело на Мартина Иванова, а режисер на претставата е Георги Гаров. Организацијата и координацијата е дело на Марио Гергинов.

Претставата премиерно ќе биде изведена на 12 септември во главниот град, кога репрезентативниот хор на Академијата за музика, танц и ликовни уметности „Проф. Асен Дијамандиев“, а воедно на сцената ќе има и акапела пеење и играње, што низ годините се правело многу ретко, истакна Марио Гергинов.

Настапот е поддржан од Бугарската телеграфска агенција, Бугарската национална телевизија и Бугарското национално радио.

Слични Објави