| |

Во Тирана се одржува летна школа за бугарски јазик

Со поддршка на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ од Велико Трново, од 1 до 25 јули 2024 година, за четврта година по ред се одржува Летна школа за бугарски јазик на Универзитетот во Тирана, јавува Радио Бугарија. Домаќин е на Катедрата за словенски и балкански јазици на Факултетот за странски јазици на Универзитетот во Тирана. Летната школа е поддржана од ВТУ со учебници и учество во наставата во рамките на проектот за мобилност меѓу двата универзитета во рамките на програмата Еразмус+ на Европската комисија.

Во Летната школа се обучуваат 20 лица, меѓу нив има и студенти од факултетот и претставници на бугарската заедница во Албанија, кои сакаат да научат да читаат и пишуваат на бугарски јазик и уште повеќе да ја запознаат Бугарија.

Отворањето на летната школа започна со говорот на проф. д-р Раки Бело, наставник по бугарски јазик и литература на Факултетот за странски јазици во Тирана. Тој ја истакна историјата на овој редок настан во Албанија, нејзините културни вредности и сподели детали од интересната едномесечна програма. Во овој период студентите практично ќе го изучуваат бугарскиот јазик и ќе имаат можност да слушаат предавања од познати бугарски и албански предавачи.

Потоа збор имаше продеканот и воедно координатор на Еразмус+, проф.д-р Дрита Рира, кој им честиташе на учениците за учеството во ова јазично-културно училиште и ги информираше дека оценувањето од летната школа ќе биде како дополнение на нивната универзитетска диплома.

На свеченото отворање присуствуваше и културниот аташе при Амбасадата на Република Бугарија во Тирана, г-дин Асен Пачев. Тој им честиташе на наставниците по бугарски јазик за иницијативата и за сработеното во однос на развојот на бугарскиот јазик во Албанија, а воедно му се заблагодари на деканот на Факултетот за странски јазици во Тирана за поддршката што ја даваат во активностите поврзани со бугарската култура и јазик.

Вонреден професор д-р Адриатик Дераји, раководител на Катедрата за словенски и балкански јазици, во која спаѓа и бугарскиот јазик, ја истакна посветеноста што Катедрата ја покажува генерално за вакви настани и за поддршката што ја дава на бугарскиот јазик и култура како составен дел од својата дејност.

На свеченото отворање присуствуваа и гости од Универзитетот Велико Трново – доц. Христо Орманџиев, асистент Ваљо Анчев и асистент д-р Миранда Бело.

Доц. Христо Орманџиев, кој заедно со доц. д-р Ваљу Анчев една недела ќе биде гостин предавач на Летната школа, ги пренесе на присутните поздравите на ректорот на Универзитетот Велико Трново, проф. Димитар Димитров и им честиташе на студентите за учеството и се заблагодари на институцијата за укажаната можност .

Студентите ги очекува возбудлив месец во кој не само што ќе научат да пишуваат и читаат на бугарски, туку ќе го прошират својот светоглед, нурнувајќи се во бугарската историја, култура и традиции.

На сите им посакуваме успех!

Слични Објави