|

Забрана за користење на социјални мрежи за деца под 14 години: Флорида воведува казни до 50.000 долари

Во Флорида, почнувајќи од 2025 година, ќе се воведе закон со кој на децата помлади од 14 години им се забранува користење на социјалните мрежи.

Почнувајќи од следната година, американската сојузна држава Флорида им забранува на децата помлади од 14 години да користат социјални мрежи. Дополнително, децата на возраст од 14 и 15 години ќе мора да добијат родителска согласност пред да се логираат на платформи како Инстаграм и Снепчет.

Законот беше потпишан од гувернерот Рон Де Сантис и бара од компаниите кои поседуваат социјални медиуми да ги избришат сметките на лица помлади од 14 години. На компаниите кои нема да го направат тоа им се закануваат тужби во име на децата, а потоа може да бидат казнети и до 50.000 долари, за секое прекршување на законот.

Како што објави „Скај њуз“, Законот треба да стапи на сила во јануари 2025 година, но се очекуваат бројни предизвици бидејќи постои можност бројни компании да тврдат дека на тој начин се прекршува американскиот Устав.

Републиканецот Пол Ренер го нарече овој предлог-закон свој главен приоритет и рече дека „дете чиј мозок сè уште се развива нема способност да разбере дека е вовлечен во технологии кои предизвикуваат зависност“.

Компаниите ќе поднесат тужби веднаш штом ќе се потпише ова, но ние ќе ги победиме. Ќе ги победиме и никогаш, но никогаш нема да престанеме“, рече Ренер.

Предлог-законот го дефинира и материјалот што е штетен за децата. Една од штетните содржини според овој закон е онаа што „нема сериозна книжевна, уметничка, политичка или научна вредност за малолетниците“, заедно со „очигледно навредливи“ прикази на сексуално однесување и непристојност.

Компаниите кои нема да го оневозможат пристапот до таков материјал или нема да одбијат помал пристап до сметката по регистрацијата, ќе мора да платат судски и адвокатски такси.

Слични Објави