|

Заев им се заблагодари на сите земји што испратија помош во борбата против огнената стихија што ја зафати РС Македонија

„Мештаните, општините и државата се исправија пред огнот и заедно со пожарникарите и со солидарната помош се борат за безбедност и за спас на околината.Во овие денови на регионална солидарност, уште еднаш упатуваме огромна благодарност за помошта која е веќе на терен, а пристигна од:

➡️ Австрија 🧯 139 луѓе, 57 возила;

➡️ Словенија 🧯 45 луѓе, 11 ПП и транспортни возила;

➡️ Србија 🧯 16 луѓе, 4 хеликоптери за гасење пожар;

➡️ Бугарија 🧯 25 луѓе, 3 ПП возила, 1 џип, 1 автобус;

➡️ Романија 🧯 1 авион за гасење пожар, 1 авион за транспорт на логистички средства.

Вечно ќе се памети помошта која живот значи. Ситуацијата ја следиме постојано и будно, во постојана ангажираност и координација се сите капацитети на државата и заедно со граѓаните и со пријателската помош заедно ќе се справиме со оваа опасност“, напиша на својата официјална facebook страна премиерот Зоран Заев.Слични Објави