|

Зеленски: Армијата бара мобилизација на уште половина милион луѓе

Претседателот на Украина, Володимир Зеленски, изјави дека украинската армија побарала да се мобилизираат меѓу 450.000 и 500.000 луѓе.

„Прашањето е многу чувствително. Армијата укажа на недостигот на работна сила и побара мобилизација на дополнителни 450.000 до 500.000 луѓе. Тоа е сериозна бројка“, рече Зеленски на прес-конференција, пренесува „Украинска Правда“.

Тој додаде дека воените и владините претставници ќе разговараат за ова „чувствително прашање“, по што парламентот ќе ја разгледа дополнителната мобилизација и посочи дека за таква масовна мобилизација ќе бидат потребни дополнителни средства.

Слични Објави