ЖИВЕЈТЕ ГО СЕКОЈ ДЕН КАКО ДА ВИ Е ПОСЛЕДЕН!

/

Тажните мисли честопати можат да се распрснат и да ни ја изменат перспективата на нештата. Понекогаш се лепат за нас како смола, ни ја удвојуваат тежината на душата, не слабеат психички и многу тешко се оттргнуваме од меланхолијата. Вистина, во вакви моменти светот ни изгледа многу ладно , непријателско место кое никогаш немало разбирање за нас. Но, сето тоа е далеку од вистината…. Во ваква состојба на умот губиме реална перспектива за позитивноста, работи во кои уживаме кога животот ни е убав и исполнет. И во најлошите моменти треба да се потсетиме на некои работи кои се апсолутна вистина и секоја следна реченица ќе откине дел од лошото расположение:

– Секогаш некому и некаде ќе му бидеш центар на светот.
– Вашата насмевка може некого да направи среќен, иако не му се допаѓате.
– Секоја вечер пред спиење некој мисли на вас.
– Оној на кој не му се допаѓате, најчесто сака да биде како вас.
– Секој еден од нас на светот има барем двајца кои животот ќе го дадат за вас.
– Во просек најмалку десет луѓе ве сакаат на различен начин.
– Животот е премногу краток за секое утро да се будите со грижа на совеста и поглед полн со омраза.
– Затоа сакајте ги луѓето кои се добри со вас и на оние кои не ве сакаат покажете им дека светот е поубав ако сакаат и простуваат, бидејќи ништо не се случува без причина.
– И кога ќе ги направите најголемите грешки во животот, извлечете си поука, бидејќи секое лошо е за некое добро.
– Кога имате чувство дека светот е против вас, погледнете од друга перспектива и ќе видите дека и не е баш така. Само не дозволувајте светот да ве менува, бидете вие тие, кои ќе го променат светот.
– Запомнете: кога животот ќе ви понуди втора шанса тоа е единствената и вистинската.
-Добиете ли нова шанса, зграбете ја, тоа ќе ви го промени животот. Оставете ги да се случуваат.
– На ниту еден од нас животот не му е лесен, секој го носи сопствениот крст. Затоа живејте го секој момент, секој ден како да ви е последен. Живејте и уживајте во животот, бидејќи само животот нема реприза.

Автор: Фросина КитановскаПретходна статија

ВИСТИНСКОТО РЕФЕРЕНДУМСКО ПРАШАЊЕ

Следна статија

СЈО ЗАДОВОЛНО ОД ПРЕСУДИТЕ ЗА „ТРУСТ“

Најново од Истакнато

Невладини организации на македонски Бугари од РС Македонија со осуда за срамниот говор на омраза кон Бугарите и Бугарија на фудбалскиот натпревар меѓу РС Македонија и Бугарија во Скопје

Претставници на 10 граѓански здруженија на граѓани на РС Македонија, со бугарска национална самосвест, испратија писмо