ЗОШТО ПАМЕТНИТЕ ЛУЃЕ ИМААТ ПОМАЛКУ ПРИЈАТЕЛИ?

Понекогаш се прашуваме што ни дава чувство дека живееме добро. И најчесто одговараме дека што и да е – тоа е поврзано со семејството и пријателите. Но, дали ги забележавте паметните, но навистина паметни луѓе што ги познавате, со какви луѓе се опкружуваат? Или поточно – со колку? Ако се прашувате зошто ги нема многу, ајде прво да разговараме за изворите на среќа.

Што ги прави луѓето среќни?
Според новата студија објавена во британскиот журнал за психологија, нашата среќа е вкоренета во … изолацијата. И поточно: луѓето што живеат во густо населени места се понезадоволни од квалитетот на животот. Истражувачите заклучуваат дека не ни требаат многу контакти, туку почести контакти со помалку луѓе.

Внимание! Студијата посветува посебно внимание на еден голем исклучок – интелигентните луѓе. Нивната статистика е драстично различна. Во густо населено опкружување, тие биле двојно понезадоволни од оние со понизок коефициент на интелигенција и исто така не се чувствувале посреќни ако премногу често се дружат со своите пријатели.

Непотребно одвлекување на вниманието
Но зошто? Зошто паметните луѓе претпочитаат помалку пријатели? Аналитичарите објаснуваат дека овие луѓе се повеќе фокусирани на долгорочни цели. Тие се страствени да ги искористат своите можности за да постигнат поголеми работи од нив самите.Помислете, на пример, на ваш познаник кој завршил училиште и започнал бизнис. Во потрага по неговите амбиции, тој мора да ги минимизира своите социјални контакти надвор од работата. На ист начин, интелигентната личност ги прифаќа договорите со пријателите за непотребното одвлекување на внимание. Оваа личност повеќе би сакал да остане дома и да работи за да ги оствари своите соништа, што обично трае подолго време.

Избор на квалитет
Покрај тоа, интелигентните луѓе ги ценат своите односи со другите на поинаков начин. Ова не значи дека тие се помалку чувствителни. Тие се само повеќе селективни кога станува збор за тоа како го поминуваат своето време. И токму поради оваа причина, нивното време не само што се користи на побројни и поинтересни начини од вообичаеното излегување во петок навечер, туку е исто така повредно за споделување и за другата страна. Бидејќи кога ќе се затворите, во име на нешто недостапно за масата, ретките моменти кога сè уште ги отворате домот и срцето, светлината на знаењето, достигнувањата и интелектуалните авантури не останува незабележана.

Претходна статија

7 ЗНАЦИ ДЕКА СТЕ ГО ПРЕЛЕЖАЛЕ КОРОНАВИРУСОТ БЕЗ ДА ЗНАЕТЕ ЗА ТОА

Следна статија

(ВИДЕО) ОВА МЛАДО МОМЧЕ НЕМА ПРСТИ, НО ЦРТА ПРЕКРАСНИ УМЕТНИЧКИ ДЕЛА

Најново од Магазин

(Видео) Мајор од ОЗНА од кратовското село Филиповци раскажува за времето после 6 април 1941 г.: Германците дојдоа и си заминаа, Бугарите не вршеа убиства и малтретирања, партизаните ги знаевме како шумкари

„Населението кај нас нема претрпено многу страдање после 6 април 1941 година. Германците дојдоа во Македонија,