10 ПРИЧИНИ ЗА БРАК БЕЗ СЕКС

Овој проблем е навистина вообичаен. Сепак, темата е сè уште табу и многу парови не си признаваат дека имаат проблем кој дирекно делува на односите во бракот или врската.

Со текот на времето, растојанието во блискоста се зголемува, јазот меѓу двете страни станува подлабок и решенијата за проблемите потешко се наоѓаат.

Ако сте заглавени во бракот без секс, видете кои се причините за овој проблем.

Не можете да зборувате за секс

Некои парови се вознемируваат и не си ги признаваат своите проблеми и уште потешко зборуваат за нив. Се чини дека секојдневните проблеми не постојат иако расте тензијата. Една од причините поради кои недостатокот на секс може да се продлабочи може да бидат токму тешкотиите што ги доживувате.

Вие сте под голем стрес

Вие или вашиот партнер сте под притисок од друга причина во вашиот секојдневен живот. Ова може да ве спречи да се опуштите и да се препуштите на интимност.

Имате разлики во либидото

Некои парови имаат потешкотии да ја задоволат својата сексуална желба. Ако имате различни сексуални потреби или сакате секс во различни периоди, ова може да биде коренот на проблемот.

Имате емоционални и психолошки проблеми

Оние кои страдаат од депресија, вознемиреност, несоница, посттрауматски стрес предизвикан од сексуално или друго насилство, често се меѓу луѓето кои имаат интимни проблеми. Ако партнерот покажува разбирање и заедно напорно работите за да го надминете проблемот, желбата за секс ќе се врати.

Имате сериозен проблем во врската

Понекогаш проблемите што немаат никаква врска со сексот, сепак, лошо влијаат врз него. Ако сте ја изгубиле желбата за интимност како резултат на нерешено прашање или некоја пречка во врската, ова може да биде основа за немањето желба за секс.

Се критикувате

Критиката мора да биде конструктивна, не навредлива или понижувачка. Ако таа е присутна помеѓу вас на секој начин – пол, однесување, комуникација, мисли и постапки, ова е навистина голем проблем што ја уништува не само интимноста, туку и љубовта во врската.

Имате нереални очекувања за сексот

Многу често, некои луѓе имаат преголеми очекувања за тоа што треба да добијат од сексот. Реалната пресуда е секогаш најдобар пријател затоа што потоа разочарувањата ќе бидат помали .

Се вознемирувате пред чинот

Од една или друга причина, може да страдате од вознемиреност предизвикана од ниска сексуална самодоверба. Обично се манифестира кај мажи кои се под притисок на идејата за истрајност во кревет. Кај жените, манифестацијата е често поврзана со голотијата и изгледот.

Се плашите да пробате нови работи

Оваа загриженост постои и за паровите кои немаат долги паузи во сексот и сепак се плашат да пробаат нови работи. За надминување на овој проблем, потребна е чесна комуникација и прифаќање на желбите на другиот, сè додека тие не ги преминат вашите граници.

Веќе сте си досадни едни на други

Овој проблем е голем и тешко се лекува од терапевтски аспект, но не е невозможно да се премине оваа фаза. Кога престанувате да бидете заинтересирани за вашиот партнер, неговата личност и неговата / нејзината секојдневна рутина, работите се доста тешки и нормално е да страда и сексуалната привлечност.