Филијалата на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Велико Трново во РС Македонија почнува со приемот на студенти

//

Филијалата на Универзитетот Св. Кирил и Методиј од Велико Трново во Република Северна Македонија е веќе запишана во Централниот регистар на земјата и го стартува приемот на студенти, објави проректорот за меѓународни активности проф. Димитар Димитров во прес-клубот на БТА во Велико Трново.

Тој нагласи дека со завршувањето на административните процедури за регистрација на филијалата, кои започнаа пред четири години, веќе нема никаква законска пречка за работата на тамошната универзитетска филијала, а со овој последен чекор од македонска страна, универзитетот е подготвен да прими студенти.

На 20 септември Академскиот совет ќе поднесе предлог за прием на три магистерски програми во периодот од 26 септември до 26 октомври. Приемот ќе биде само за филијалите на Универзитетот во Република Северна Македонија, изјави проректорот за настава доц. Димитар Симеонов. До крајот на ноември ќе се изврши и пријавувањето на кандидатите. Обуката за магистерските програми „Регионален развој“, „Англиски студии“ и „Информатика“ ќе започне на почетокот на декември. Предвидениот прием е до сто лица. Наставниците ќе бидат целосно од Универзитетот Велико Трново, а обуката ќе се одвива на англиски јазик, додаде тој.

Таксите што се поставени се за странски студенти кои не се членки на ЕУ. Тие варираат помеѓу 1200-1300 евра годишно, во зависност од стручната насока. Доколку апликантите имаат диплома од бугарски универзитет, ќе плаќаат пониски такси, рече доц. Симеонов. Според него, до крајот на септември се очекува на јавна дискусија на државно ниво да се одлучи дали граѓаните од Република Северна Македонија со бугарски пасош ќе можат да студираат на магистерски програми по повластени такси.Во наредната недела делегација од ВТУ „Св. Кирил и Методиј“ ќе го посети Свети Николе, каде што е седиштето на универзитетот, за да ги подготви конкретните параметри на кампањата за прием.

Претходна статија

Радев: Она што е постигнато во политичкиот дијалог со Република Северна Македонија треба да се материјализира

Следна статија

Пендаровски на 1 октомври ќе се сретне со бугарскиот претседател Румен Радев

Најново од Вести