| |

Радев: Она што е постигнато во политичкиот дијалог со Република Северна Македонија треба да се материјализира

Договорениот механизам за имплементација на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка со Република Северна Македонија мора да доведе до одржливи резултати во билатералните односи, што ќе стане солидна основа за поддршката на нашата земја за реализација на европската перспектива на РС Македонија. Ова го истакна претседателот Румен Радев на работна средба со министерот за надворешни работи Николај Милков и претставници на неговиот тим, на која шефот на државата беше информиран за развојот на дијалогот со Република Северна Македонија за спроведување на билатерален договор меѓу двете земји од 2017 година и Протоколите од состаноците на Мешовитата меѓувладина комисија согласно член 12 од истиот договор.

Достигнувањата во политичкиот дијалог треба да се материјализираат како на полето на енергетиката, економијата и поврзаноста, така и во делот на градење добрососедски односи и почитување на човековите права, беше констатирано на средбата.

Генералниот став беше дека вклучувањето на Бугарите во Република Северна Македонија во Уставот на земјата е важен чекор во контекст на почетокот на преговорите за членство во ЕУ за РС Македонија.Слични Објави