|

136 години русофилски државни удари ја мачат Бугарија

Пред 136 години, против бугарскиот кнез Александар Батенберг бил организиран првиот државен удар по ослободувањето на кнежеството Бугарија, пишува бугарски Фактор.

Група русофилски офицери, незадоволни од надворешнополитичкиот курс на кнезот, извршуваат државен удар на 8-9 август 1886 година. На чело на пучот биле мајорот Петар Груев и капетаните Анастас Бендерев и еден од најголемите предавници на татковината Радко Димитриев. Со помош на питомците од Военото училиште и делови од полкот Струма, тие ги разоружале стражарите околу дворецот во Софија и го принудиле принцот да потпише проглас до бугарскиот народ дека се откажува од окупираниот престол. Акцијата немала поддршка од бугарската јавност и заврши неуспешно.

Против пучистите се изјаснил Стефан Стамболов, кој бил претседател на Народното собрание. Со помош на делови од пловдивскиот гарнизон тој извршил контрапуч. Кнезот, кој по неговото симнување од тронот бил изнесен надвор од границите на Кнежевството, бил повикан да се врати и да го заземе бугарскиот престол. И покрај тоа што се вратил во Бугарија, кнезот Александар I Батенберг одбил повторно да се качи на тронот, наведувајќи ја неподготвеноста изразена во оваа прилика од страна на рускиот император Александар III. Со повторен проглас до бугарскиот народ објавил дека се откажува од бугарскиот трон, а откако поставил Регентски совет во состав: Стефан Стамболов, Петко Каравелов и С. Муткуров, ја напуштил Бугарија. По неуспехот на пучот, офицерите вклучени во него емигрирале надвор од Кнежевството и побарале засолниште во Романија, а потоа и во Русија.

Пучот го означил почетокот на пресвртница во новата политичка историја на Бугарија. Ова била првата бугарска политичка криза, која траела цела деценија и завршила со признавањето на признавањето на Фердинанд I за бугарски кнез од другите големи сили во 1896 година.

По лоша иронија на судбината, оттогаш сенката на Русија се наѕира зад речиси секој државен удар во Бугарија. Некои аналитичари и политиколози тврдат дека и во последните 25 години транзиција кабинетите на Филип Димитров, Жан Виденов, Иван Костов и Бојко Борисов биле соборени од долгата рака на Москва и русофилите од бугарската енергетска мафија.

Еве зошто зборовите на Захари Стојанов, кажани уште во 1886 година, денес звучат како заклетва од која ниту еден Бугарин не треба да отстапува:

„И покрај сите овие суровости и зла, кои ниту една земја не ги направила против Бугарија, ќе може ли меѓу нас да се најдат такви идиоти и предавници кои дури и лажат дека Русија е наш ослободител, заштитник и добронамерник! Молчи и не зборувај, бидејќи дури и елементите на природата ќе се кренат и ќе протестираат против таквото злосторство!Помал грев е да се ограби црква и манастир отколку да се лаже пред олтарот на историјата. Ќе ни се смеат Авганистанците, Черкезите, Бухараните и Ерменците, за кои истата Русија пролеа ни помалку ни повеќе крв.

Но, Русија не ослободи, ќе ни кажат. Да, но таа ослободи и Татари, Черкези, Бухаранци, Полјаци, Грузијци и многу други. Ако не ослободи, тоа беше само за да ни стави нов самар на грбот“.

Слични Објави