7 ВИСТИНИ ЗА ЖИВОТОТ КОИ СИТЕ НИЕ ПОНЕКОГАШ ГИ ЗАБОРАВАМЕ

Смешно е и во исто време трагично, кога секојдневните грижи се толку големи што не гледаме подалеку од нашиот нос. Понекогаш сите ние се однесуваме како да сме единствената жива личност во Универзумот. Во такви моменти, потребно е да се запрашаме: Како изгледаат нашите проблеми наспроти страдањата со кои се соочуваат некои луѓе? Ги забележуваме ли воопшто? Дали имаме очи и срце да ги живееме нивните проблеми?

Секој од нас треба да се присетува на овие работи:

1. Никогаш не ги навредувајте другите!

Има луѓе кои не можат да се заштитат од навреди.

2. Не се жалете на вкусот на храната.

Има луѓе кои немаат што да јадат.

3. Не се жалете од вашиот партнер.

Има луѓе кои вчера ги погребале своите.

4. Не се жалете на вашиот дом.

Некои луѓе немаат покрив над главите.

5. Не се жалете на вашите деца.

Има луѓе кои сонуваат да станат родители, но немаат шанса.

6. Не се жалете на вашата професија.

Има луѓе кои очајно бараат работа.

7. Не го проколнувајте својот живот.

Има луѓе кои се млади и безнадежно болни.

Животот е подарок. Не го трошете залудно во поплаки. Ако не ви се допаѓа нешто, не заборавајте – вие сте живи, а тоа значи дека можете да решите сè.