„АЏИБАДЕМ СИСТИНА“: ПОРАДИ ШПЕКУЛАЦИИТЕ ЌЕ ПОДНЕСЕМЕ КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗА ЗАГРОЗУВАЊЕ НА ЈАВНОТО ЗДРАВЈЕ

//

Уште едно објаснување за шпекулациите и дезинформациите кои одредени медиуми ги предизвикаа и ги шират во јавноста во врска со брзите COVID- 19 IgG-IgM Rapid тестови, кои покрај ПЦР тестовите се користат во „Аџибадем Систина“.

„Клиничката болница Аџибадем Систина е дел од втората најголема групациjа на болници во светот (IHH) и е првата болница која во земјата ја доби престижната акредитација за квалитет Joint Commission International (JCI) во 2016 година, а во текот на минатата година доби и потврда, односно реакредитација на златниот печат кој гарантира безбедност и сигурност за пациентите и вработените.  Оваа најпрестижна болничка акредитација е потврда на високопрофесионална здравствена услуга за пациентите проследена со потврдено квалитетна опрема, технологија и кадар. Сето ова за нас значи одговорност за нивото на услуги кои ги пружаме на нашите пациенти.Во таа насока, во врска со сите шпекулации и дезинформации кои одредени медиуми ги предизвикаа и ги шират во јавноста во врска со брзите COVID- 19 IgG-IgM Rapid тестови кои покрај ПЦР (PCR) тестовите се користат во Аџибадем Систина уште еднаш даваме наше појаснување.

COVID- 19 IgG-IgM Rapid тестовите се набавени од холандска компанија со која имаме ексклузивен договор за соработка. Оваа компанија е ексклузивен дистрибутер на овој бренд на тестови кои ги произведува друга компанија, исто така од Холандија. Овие тестови за производство и употреба се одобрени од холандската влада, а КБ Аџибадем Систина има и директна потврда дека конкретниот бренд на тестови помеѓу другите земји, потврда за професионална употреба има добиено и во Велика Британија и Саудиска Арабија кои важат за земји со исклучително ограничувачки и претпазливи регулативи во здравствениот систем.

Употребата на брзите тестови е потврдена и препорачана и од FDA – Американската Асоцијација за примена на храна и лекови која сигнализирше дека федералните регулатори се целосно задоволни со податоците за резултатите на тестот , а се поголем е бројот на земји кои се одлучуваат за користење на овие тестови како најбрзо и едноставно решение за проверка на имунолошкиот статус на населението, а преку тоа проверка дека лицата биле во контакт со вирусната инфекција, а со цел побрзо враќање во редовното функционирање.

Највлијателниот медицински англиски магазин исто така пренесува за екстремно зголемената побарувачка на овие брзи тестови од страна на министерствата за здравство и други владини органи во земјите зафатени со пандемијата на вирусот Ковид-19 https://bit.ly/2V0JF0r

Како дополнување, во прилог и неколку линкови од активностите поврзани со овие брзи тестови кои земјите зафатени од пандемијата ги преземаат.

САД https://nyti.ms/348xAum

Велика Британија  https://bit.ly/2wdBK7H

Сингапур https://bit.ly/348frgpБугарија https://bit.ly/2JDzcD1

Франција https://bit.ly/2xM6hdd

Украина https://bit.ly/3dS9EzS

Аџибадем Систина, како сериозна здравствена институција, со сериозна светска акредитација од самиот почеток ги објасни и јавно ги приложи сите детали во врска со овие тестови на граѓаните и понатаму нема никаква намера дополнително да дебатира со одредени платеници со дискутабилен кредибилитет за она кое го одработуваат.

Сметајќи дека дури и ним им е објаснето и приложено повеќе и од она кое го бараа на самиот почеток, КБ Аџибадем Систина до конкретните лица ќе поднесе кривична пријава за загрозување на јавното здравје преку невистинитите информации кои ги пласираат во јавноста и ширење на паника преку изнесување на лажни вести. Кон кривичната пријава ќе се приклучи и холандската компанија од која се набавени овие тестови“, соопшти болницата.

Претходна статија

УБАВИ ВЕСТИ-ИЗЛЕКУВАН Е НАЈМЛАДИОТ ПАЦИЕНТ СО КОРОНА ВИРУС ВО ИТАЛИЈА

Следна статија

КАКОВ МОНСТРУМ ТРЕБА ДА БИДЕШ ЗА ДА ПУКАШ ВО КУЧЕ СО ВОЗДУШНА ПУШКА?!

Најново од Вести