| |

Алејата на борбената слава во Благоевград ќе раскажува за победничките битки и бесмртните херои на Бугарија

Во Благоевград ќе биде посветена Алеја на борбената слава. Големиот уметнички проект се реализира на ѕидот од касарната долж улицата „14 Полк“. На површина од 2.200 кв.м. ќе бидат прикажани сите победнички битки на Бугарската армија од основањето на Бугарија до Втората светска војна.

Во рамките на обемниот проект свое место ќе најдат и бесмртните херои на Бугарија, а во резиме ќе биде раскажана целата бугарска историја.

Необичниот споменик ќе содржи 60 авторски слики, кои по сликањето ќе бидат конзервирани за да се сочуваат со текот на времето. На ѕидот од касарната ќе биде поставено и ноќно осветлување и визир.

На историскиот мурал ќе има QR кодови, а со помош на специјална мобилна апликација жителите и гостите на Благоевград ќе можат да добиваат текстуални и звучни информации за настанот што го отсликува соодветната слика.

Ќе бидат прикажани и многу старобугарски симболи чие значење ќе се дефинира преку мобилната апликација.

Вкупните трошоци за реализација на проектот се 980.000 лева, а за негова реализација ќе се соберат донации и од Здружението на граѓани „Вазродена Бугарија – БНЕ“, чија идеја е да се спроведе иницијативата.

„Ова ќе биде подарок за сите Бугари. Пристапот до Алејата на борбената слава ќе биде апсолутно бесплатен“, објасни Људмила Костадинова, претставник на ГШ „Вазродена Бугарија – БНЕ“.

„Овој проект е пример за единство. Благодарам и на командата на 3-та бригада, во лицето на полковникот Митко Балтов, кој ја поддржа идејата. Самиот проект ќе стане предмет на голем интерес и ќе го помогне развојот на културно-историскиот туризам во Благоевград. Овој ѕид на борбена слава нема да им припадне само на Благоевградци, туку на сите Бугари“, рече градоначалникот Илко Стојанов.

Првата од сликите на ѕидот на воената единица сега е речиси завршена, проектот се очекува да биде финализиран до есента 2023 година.

Слични Објави