Американскиот Сенат го поддржа влезот на Финска и Шведска во НАТО

Американскиот Сенат го одобри пристапувањето на Финска и Шведска во НАТО алијансата, кои се решија на овој чекор откако на 24 февруари започна руската воена инвазија на Украина.

Со нападот на Украина, рускиот претседател Владимир Путин постигна контраефект, бидејќи неговиот потег доведе до најзначајното проширување на НАТО алијансата од 1990-тите.

Сенатот на Соединетите Американски Држави гласаше 95 против 1 за да ја поддржи ратификацијата на пристапните документи на Финска и Шведска. Во спротивно, пристапот до овие земји мора да биде ратификуван од парламентите на сите 30 членки на Алијансата.

– Квалификациите на овие две просперитетни, демократски народи се извонредни и ќе служат за зајакнување на НАТО алијансата – изјави демократскиот сенатор Боб Менендез, претседател на Комитетот за надворешни односи, повикувајќи на поддршка пред гласањето.

Да потсетиме, во јули, сите 30 членки на НАТО го потпишаа протоколот за пристапување на Шведска и Финска, со кој се одобруваа да се приклучат на Алијансата со нуклеарно оружје, предводена од САД, откако нејзините членки ќе ја ратификуваат одлуката.Ратификацијата може да потрае и до една година, иако неколку земји веќе ја одобрија,пренесе Аваз.ба.

Извор: Темите

Претходна статија

Леонидов: Бугарија мора да биде обединета со Западот и да покаже зрелост

Најново од Разно