АНАЛИЗА НА РСЕ: ЌЕ ДОБИЕ ЛИ МАКЕДОНИЈА ДАТУМ ЗА ПРЕГОВОРИ СО ЕУ?

//

Извесно е Македонија во јуни да добие одлука за оптпочнување на преговори со ЕУ, велат експертите. Според нив, утврдување на датум може да се случи на есен, по референдумот. Иако, Франција се противи на одлуката, има јасни сигнали од клучните играчи од ЕУ за подршка на почеток на преговори.

Македонија очекува во јуни да добие одлука за почеток на преговори со ЕУ со оглед на постигантиот договор со Грција за решавање на спорот за името и пофалбите за чекорите што се преземаа во земјава за напорите за враќање на брзиот пат кон ЕУ. И покрај тоа што во јавноста се појавија информации дека Франција се противи земјава да добие одлука, експертите велат дека присуството на виските европски претствници во Преспа на потпишувањето на договорот со Грција и подршката што пристигнува од меѓународаната заедница се јасен показател дека е извесна одлуката за почнување преговори.

(Целата анализа прочитајте ја овде)Претходна статија

ВО НЕДЕЛА ЗАВРШУВА ФЕСТИВАЛОТ НА КОМЕДИЈАТА „ГОЛА МЕСЕЧИНА“

Следна статија

„КИДАЈ ИЗ МОЈЕ КУХИЊЕ“ ЌЕ СЕ ОДИГРА ВО ТЕАТАР КОМЕДИЈА НАМЕСТО ВО НОВО ЛИСИЧЕ

Најново од Вести

(Фото) Вандалски акт или фотошоп- кој успеа да избрише буква од името на македонистичкиот клуб во Благоевград, напишано од внатрешната страна на излогот на клубот?!

Организацијата „Нов Асном“ денеска преку соопштение испратено до медиумите во РС Македонија се обиде да направи