СПЕЦИЈАЛНИОТ СОВЕТНИК НА ЈОХАНЕС ХАН: МАКЕДОНИЈА ЗАСЛУЖУВА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА ЕУ

//

Специјалниот советник на еврокомесарот за проширување и соседска политика, Јоханес Хан, Франц Шаусбергер во тест за австрискиот весник „Пресе“, вели дека успехот на договорот меѓу Македонија и Грција ќе значи и потврда дека ЕУ може да има улога на посредник во разрешување конфликти и покрај огромните потешкотии во сопствените редови.

Во својот текст Шаусбергер нагласува дека, ако Договорот биде ратификуван ќе бидат отстранети пречките на патот кон почеток на пристапните прегвори со ЕУ за Македонија.Шаусбергер нагласува дека решавањето на билатералните проблеми меѓу земјите од Западен Балкан кандидати за членство во ЕУ е клучен и неизбежен предулов за нивната евроинтеграција, бидејќу Унијата не сака да увезува конфликти.

Претходна статија

„КИДАЈ ИЗ МОЈЕ КУХИЊЕ“ ЌЕ СЕ ОДИГРА ВО ТЕАТАР КОМЕДИЈА НАМЕСТО ВО НОВО ЛИСИЧЕ

Следна статија

ЗОРАН ЗАЕВ: ПОСЕТА НА Р. АВСТРИЈА И Р. ПОЛСКА

Најново од Вести