|

Банско е домаќин на голем меѓународен натпревар во екстремно скијање и сноуборд

Банско ќе биде домаќин на големиот меѓународен натпревар Freeride World Tour Qualifier. Натпреварот во екстремно скијање и сноуборд е квалификациски циклус од светската серија на Freeride World Tour, ќе се одржи на 18 март.

Почетната височина е 2746 m од врв Тодорка, а наклонот (вертикално спуштање) е 350-400 m Должината е 800-1000 m, а наклонот е 30′-55′. Натпреварот ќе биде во 4 категории: скијање и сноуборд (мажи и жени), информираат организаторите.

Пред една година Банско повторно беше домаќин на натпревар од овој ранг, одржан во одлични услови, што резултираше со многу позитивни повратни информации од натпреварувачите, претставниците на светските серии и јавноста.

78 спортисти од 20 земји го потврдија учеството на најзначајниот настан од овој ранг во Бугарија за оваа година.

Од Банско велат дека повторно ќе се гради највисоката фан зона изградена во Бугарија, веднаш до горната станица на лифтовите „Плато“ и „Б’ндерица 2“ на 2550 м надморска висичина.

Оваа височина нуди совршен поглед на целата падина, по која ќе се спуштат спортистите. „Заедно со проектот повторно се посветува внимание на безбедноста на овие спортови и на сето она што треба да го знаат практикантите на овој спорт за да се минимизираат можностите од несреќи“, вели маркетинг менаџерот на натпреварот Ивајло Цветков.

Слични Објави