| |

Бејли: Македонија има реална можност за членство во НАТО

Американскиот амбасадор Џес Бејли денеска изјави дека реалната можност Македонија наскоро да се приклучи кон НАТО е најголемата разлика кога се зборува за земјата денес во споредба со минатото. Тој за време на трибината „НАТО и ти“ порача дека членството во Алијансата за Македонија ќе значи дека таа ќе биде сојузник со останатите земји членки, јавува Радио Слободна Европа.

Според Бејли, ниското ниво на владеењето на правото земјата ја први ранлива за корупција, но и за внатрешни и надворешни непријатели. Тој посочи дека влезот во НАТО ќе помогне да се надминат внатрешно политичките поделби во земјата. Бејли порача и дека системските реформи што се воведуваат во Македонија не треба да останат само на хартија, туку да се имплементираат.Слични Објави