|

Безбедносните сили на готовс: Исламската држава планира терористички напади во Европа

Германските безбедносни власти предупредуваат на зголемената опасност од напади на авганистанскиот огранок на терористичката група Исламска држава, која во моментов интензивно ја проширува својата мрежа.

Се верува дека Исламска држава во Сирија и Ирак е главно уништена или барем значително потисната, но нејзиниот огранок во Авганистан, т.н. провинција на ИД „Хорисан“, пишува „Дојче веле“.

Според западните разузнавачки служби, ИСПК во последните месеци изградила мрежа на поддржувачи и олеснувачи за да може да изврши терористички напади во странство, особено во Европа.

Таа група интензивно работи на подготовка на поголеми напади на Запад, предупредуваат германските разузнавачи.

Како што е наведено, од една страна, постои насочен контакт со радикализираните исламисти во Европа преку групи за разговор и шифрирани канали за комуникација: таму се регрутираат и, на пример, им се даваат упатства за производство на експлозиви и бомби.

Сепак, безбедносните власти сега се особено загрижени, делумно затоа што има извештаи дека потенцијалните терористички ќелии се шверцуваат во Европа. Наводно, тоа е веќе делумно направено според безбедносните кругови, ИСПК веќе го искористила неодамнешното движење на бегалците за шверц на терористи кои се подготвени да извршат напади.

Неодамна објавените документи од американското Министерство за одбрана покажуваат дека американските тајни служби имаат информации дека ИСПК активно промовира таканаречени „странски операции“, односно напади во странство.

Слични Објави