|

БГНЕС објави документ: Ништо во просесот на пристапување на РСМ во ЕУ не може да се толкува како признавање на македонскиот јазик

Во бугарското Собрание се расправа за предлогот на партијата Демократска Бугарија за решавање на спорот помеѓу Софија и Скопје, кој помина на собраниска комисија. Агенцијата БГНЕС интегрално го објави текстот на предлогот кој се најде пред пратенициите. Во него се наведени условите под кои Бугарија ќе поддржи старт на преговорите на Северна Македонија со ЕУ. Еден од членовите на овој предлог вели дека:

-подобрување на предложената нацрт-преговарачка рамка и нацрт-заклучоците на Советот со цел појасно да се одрази фактот дека ништо во процесот на пристапување на РСМ во ЕУ не може да се толкува како признавање од страна на Република Бугарија на постоењето на „македонскиот јазик“.

БГНЕС го објавува целосниот текст на предлог-одлуката:

Национално собрание:

  1. Ги потврдува условите под кои Република Бугарија може да поддржи каков било чекор во процесот на европска интеграција на Република Северна Македонија, и тоа:
  2. Ефикасно спроведување на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка од 2017 година и Записниците од состаноците на Мешовитата меѓувладина комисија од чл. 12 од овој договор;
  3. Гарантирање на правата на Бугарите во Република Северна Македонија, вклучително и преку нивно влегување, рамноправно со другите народи, во Уставот на Република Северна Македонија;
  4. Постоење на европски гаранции за исполнување на условите од точките 1 и 2.
  5. За таа цел:

Владата на Република Бугарија да ги одобри нацрт-преговарачката рамка и заклучоците на Советот предложени од Претседателството со Советот на ЕУ, под услов да се следните услови:

– пречистување на текстот на нацрт-заклучоците на Советот за да се обезбеди вклучување на Бугарите во Уставот на РСМ во одредбите во кои се споменуваат другите народи и на еднаква основа со овие народи;

-подобрување на предложената нацрт-преговарачка рамка и нацрт-заклучоците на Советот со цел појасно да се одрази фактот дека ништо во процесот на пристапување на РСМ во ЕУ не може да се толкува како признавање од страна на Република Бугарија на постоењето на „македонскиот јазик“. ;

– гарантира дека добрососедството останува хоризонтален критериум во текот на процесот на пристапување на PCM во ЕУ, за чие спроведување ЕК треба да го информира Советот пред секоја Меѓувладина конференција;

– вклучување упатување на билатералните протоколи од чл. 12 од Договорот за пријателство, добрососедство и соработка во преговарачката рамка.

Врз основа на ова и само под исполнување на овие услови, Четириесет и седмото Народно Собрание на Република Бугарија ќе очекува Советот на министри да ја одобри нацрт-рамката за преговори, истовремено или по финализирањето на Протоколот од чл. 12 од Договорот за пријателство, добрососедство и соработка.

ПРИЧИНИ:

Република Бугарија постојано ја поддржува политиката на проширување на ЕУ како најдобар инструмент за поддршка на реформите и стабилноста во регионот на Западен Балкан, имајќи ја предвид блиската соработка во секторските политики на билатерален план и работејќи на уште поширока соработка во трговијата, образованието, културата, инфраструктура, енергија, животна средина итн. Во актуелната геополитичка ситуација и комплицираното безбедносно опкружување, Бугарија ги зема предвид и сојузничките односи во НАТО.

Република Бугарија придава клучно значење на добрососедските односи со Република Северна Македонија (РСМ). Дополнително на Рамковниот став за проширување на ЕУ и процесот на стабилизација и асоцијација: РСМ и Албанија од 9 октомври 2019 година, поддржан со Декларацијата на Националното собрание од 10 октомври 2019 година и потврден на состанокот на Советодавниот совет за национална безбедност на 10 октомври 2019 година, јануари 2022 година, забележуваме дека темата за правата на македонските Бугари стана приоритет за надградба на билатералната агенда.

Софиската декларација од 2018 година е израз на европска поддршка за посветеноста на партнерите од Западен Балкан да продолжат да ги зајакнуваат добрососедските односи, регионалната стабилност и меѓусебната соработка.

Основата на намерите на Бугарија да ги зајакне добрососедските односи во духот на европските вредности преку славење заеднички историски настани и личности е Договорот за пријателство, добрососедство и соработка. Нејзиното спроведување и европските гаранции за негово спроведување треба да бидат врвен приоритет на бугарската политика.

Извор: zoom.mkСлични Објави