|

БНТ претставува: „Порокот на стравот“- филм за Илија Минев

Филмот „Порокот на стравот“ е посветен на најдолгогодишниот политички затвореник и прв бранител на човековите права во Бугарија – Илија Минев.

Документарниот филм „Порокот на стравот“ ја раскажува драматичната приказна за Илија Минев, која траела речиси три децении во најлошите услови на затворите и логорите – поради неговата непопустливост кон злосторствата на комунистичкиот режим, идеите за кои се борел и по промените во 1989 година и до неговата смрт.

Режисер на документарниот филм „Порокот на стравот“ е Росен Елезов, сценариото е дело на Хелија Чавдарова, а снимател е Цветан Недков.Слични Објави