|

Божиќен саем на книгата во Националниот дворец на културата од 6-ти декември во Софија

150 издавачи ќе презентираат книги на четири ката

Специјални настани и за деца до 11-ти декември

49-тото издание на Софискиот Меѓународен саем на книгата се враќа во Националниот дворец на културата, соопшти здружението “Бугарска книга”. На настанот ќе бидат доделени и годишните награди „Златен лав“ за книгоиздаваштво. Настанот ќе се одржи од 6-ти до 11-ти декември 2022 година. Официјалното отворање е закажано во 11 часот на 6 декември во Централното фоаје на Националниот дворец на културата. Во декември, саемот на книгата се враќа на традиционалните размери од пред пандемијата на ковид, а на него ќе учествуваат повеќе од 150 издавачки куќи, кои ќе бидат сместени на 4 ката во НДК.

Освен огромниот број на издавачи, годинава се очекува и рекорден број на посетители од сите возрасти, бидејќи за време на Софискиот меѓународен саем на книгата ќе се одржат уште два големи настани поврзани со современата литература и издаваштвото во Бугарија – десеттото издание на Софискиот меѓународен литературен фестивал и петтиот Софиски меѓународен литературен фестивал за деца и млади. Книжевните средби ќе бидат претставени на две сцени. Настаните се дел од Календарот за културни настани на општина Софија.

За време на Божиќниот саем на книгата, Здружението „Бугарска книга“ ќе ги додели и годишните книгоиздавачки награди „Златен лав“. Во номинацијата учествуваат професионалци и новинари кои ги презентираа новите книги во медиумите. Критериумите по кои се оценуваат се полиграфска изведба, квалитет на текст и придонес за националната култура, а има две категории: за најдобар издавачки проект и за издавачки проект со најголемо општествено значење. Наградата за прв пат била доделена во 1996-та година.Слични Објави