| |

Бугарија останува доследна: Нема „зелено светло“ за РС Македонија додека не почне спроведувањето на Договорот и не се заштитат правата на Бугарите во земјата

На Советот за општи работи што се одржа денеска во Брисел, Бугарија го потврди ставот за почетокот на преговорите за пристапување во ЕУ на РС Македонија во Европската унија, дознава БГНЕС од дипломатски извори.

Бугарија потврди дека не може да ја одобри нацрт-преговарачката рамка и да постави рок за свикување на првата Меѓувладина конференција со РС Македонија, бидејќи барањата од Рамковната позиција, поддржана со Декларација на Народното собрание, не се исполнети. На инсистирање на Бугарија, Советот потврди дека целосното спроведување на словото и духот на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка од 2017 година е дел од процесот на пристапување.

Постојаниот претставник на Бугарија во ЕУ, амбасадорот Румен Александров, кој ја предводи бугарската делегација за учество на редовниот состанок на Советот за општи работи, ја изрази подготвеноста на Бугарија да продолжи со директниот дијалог со Скопје со цел да се решат отворените прашања поврзани со неспроведувањето на Договорот за добрососедство и правата на граѓаните со бугарски идентитет. Бугарија ја потврди својата поддршка за консензусот за усвојување на Рамката за преговори и свикување на првата Меѓувладина конференција со Албанија по според нејзините сопствени заслуги. Бугарија останува посветена на европската перспектива на шесте земји од Западен Балкан и Турција.Слични Објави