| | |

Бугарски научник од Харвард е добитник на престижна меѓународна награда

Стефани Станчева, професорка по политичка економија на Универзитетот Харвард, е една од двајцата научници кои ја освоија овогодинешната престижна меѓународна награда Bright Mind Award. Наградата ќе ѝ биде врачена на церемонија во Берлин на 14 ноември, пренесува The Harvard Gazette. Наградата се доделува секоја година од Берлинскиот центар за општествени науки, со признание на младите научници кои дале важен придонес во политичките и економските реформи.

„За мене е вистинска чест да бидам еден од двајцата добитници на наградата Bright Minds Award – изјави Станчева за The Harvard Gazette.

Родената во малиот бугарски град Кричим, Станчева, станува дел од Факултетот за општествени науки на Харвард во 2016 година. Таа е член на Францускиот совет за економски анализи, кој ја советува француската влада. Станчева е позната по нејзиното истражување за даночните системи ширум светот.

Слични Објави