Хистерија по пописот во Албанија- што кажуваат албанските архиви
| | |

Хистерија по пописот во Албанија- што кажуваат албанските архиви

Пишува: Доц. д-р Раки Бело На 28 јуни 2024 година, албанскиот статистички институт INSTAT објави дека населението на Албанија е нешто повеќе од 2,4 милиони жители. Пописот, кој беше спроведен од 18 септември до 15 ноември 2023 година, е прв откако албанската држава официјално ги призна Бугарите како национално малцинство во 2017 година и тие…

(Видео) Бојко Василев пред БГНЕС: Бугарскиот патриот е Европеец, Бугарија мора да покаже лидерство на Балканот
| | | |

(Видео) Бојко Василев пред БГНЕС: Бугарскиот патриот е Европеец, Бугарија мора да покаже лидерство на Балканот

Нема полоша криза од политичката, а кај нас нема друга криза. Духот на негирањето ги кочи бугарското општество и политика. Мицкоски гледа кон Белград, но Бугарија не обрнува внимание. Мора да сфатиме дека Бугарија не е во позиција да чека и полека да размислува. Софија мора да покаже лидерство на Балканот. Ова во интервју за…

Дејли Сабах: Бугарија е најискрениот сојузник на Северна Македонија
| | |

Дејли Сабах: Бугарија е најискрениот сојузник на Северна Македонија

Пишува: Димитар Русков Северна Македонија има место во ЕУ и ќе продолжува да добива искрена бугарска поддршка, се вели во анализа објавена во најголемиот и авторитетен медиум во Турциja Daily Sabah. Во изминатите три децении, младата балканска држава Македонија беше во фокусот на политичката дебата, не само меѓу соседите, туку и на европската сцена. Земјата…

Христо Ботев- поетот револуционер, кој го обединува бугарското племе од Црното море до албанската земја
| | |

Христо Ботев- поетот револуционер, кој го обединува бугарското племе од Црното море до албанската земја

Пишува: Проф. д-р Раки Бело, Универзитет во Тирана „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…” Ова се пророчките стихови од баладата „Хаџи Димитар“ на генијалниот бугарски поет од времето на Преродбата Христо Ботев, објавена во 1873 г. Тие стихови, посветени на паднатиот за слободата херој, важат толку многу и за самиот автор…

(Фото) Градоначалникот на Отава, го прогласи 24 мај 2024 г. за Ден на бугарското културно наследство во главниот град на Канада
| | |

(Фото) Градоначалникот на Отава, го прогласи 24 мај 2024 г. за Ден на бугарското културно наследство во главниот град на Канада

Градоначалникот на Отава главниот град на Канада, Марк Сатклиф, со официјална прокламација го објави празникот 24-ти Мај 2024 година за Ден на бугарското културно наследство. Во прокламацијата стои дека „во регионот на Отава , бугарската заедница е благородно посветена на промовирањето на образованието на бугарски јазик, книжевност, историја и традиција. Таа ги промовира и бугарските…

Погледнете ја епизодата посветена на Бугарија снимена од светски познатата документарна серија „Treasures with Bethany Hughes“
| | | |

Погледнете ја епизодата посветена на Бугарија снимена од светски познатата документарна серија „Treasures with Bethany Hughes“

Погледнете ја епизодата посветена на Бугарија снимена од тимот на светски познатата документарна серија „Treasures with Bethany Hughes“. Серијата се емитува на документарниот тв канал Viasat History. Проф. д-р Бетани Хјуз ја посетила Бугарија за да покаже дел од шаренилото и неверојатната историја на мозаикот од култури во оваа земја. Во епизодата која се емитуваше…

Средновековни бугарски траги во Албанија (2)
| | |

Средновековни бугарски траги во Албанија (2)

Пишува: Доц. д-р Раки Бело Средновековни бугарски траги во Албанија (1) III. Бугарски светци и духовни водачи поврзани со албанските земји Во текот на долгите години, кога албанските земји беа вклучени во границите на Првата и Втората бугарска држава, албанската црква била прославувана како „бугарска“. Во албанските цркви и денес се прикажани лицата на Светите…

Средновековни бугарски траги во Албанија (1)
| | |

Средновековни бугарски траги во Албанија (1)

Пишува: Доц. д-р Раки Бело/ Универзитет во Тирана Како што е познато, средновековна Бугарија се протегала далеку на запад од нејзините современи државни граници. Голем дел од земјите на денешна Албанија се поврзани и со средновековниот бугарски период. Поради оваа причина, во оваа балканска земја и денес се зачувани докази за бугарското минато, култура и…

Големото прашање за Одринско и европскиот наратив за заедничкото минато на Балканот
| | |

Големото прашање за Одринско и европскиот наратив за заедничкото минато на Балканот

Пишува: Проф. д-р Иван Динев Иванов, Универзитет во Синсинати Во една од емисиите “Само Вистина” на Канал 5 од 8 февруари 2022 г,, почитуваниот Ѓорѓи Трендафилов постави прашањето “Каде се наоѓа денеска Одринско? Знаете? Коj дел на географска област Македониjа имаме коja jа нарекуваме Одринско? […] Зборувам за политичката манифестациjа на сите стремежи кои се…

(Видео) Рајков: РСМ треба да се држи до договорите што ги потпишала
| | | |

(Видео) Рајков: РСМ треба да се држи до договорите што ги потпишала

,,Очигледно станува збор за една одредена несозреаност. Во период на избори лесно се даваат ветувања во таа смисла и егзотични. Во конкретниот случај какви и да биле ветувањата или т.н вербални исфрлувања, тоа што треба да биде направено од Скопје за да се обезбеди патот на РС Македонија кон ЕУ, макар и во некоја далечна…