Бугаринот го завладеа Беломорието не со манлихерка, туку со крпа во рака*
| | |

Бугаринот го завладеа Беломорието не со манлихерка, туку со крпа во рака*

Обраќање на проф. д-р Петар Стојанович по повод 154-годишнината од формирањето на БАН. Објавено со мали кратења од бугарскиот дневен весник „24 часа“ Почитувани дами и господа, 21-от век навлегува во крајот на својот прв квартал и одамна го напушти значењето и читањето на вредностите на начинот на кој тие беа читани, воспитувани и главно…

Подемот на бугарската дипломатија
| | |

Подемот на бугарската дипломатија

Пишува: Владимир Перев Деновиве македонската јавност беше вчудовидена од информацијата дека гувернерите на сојузните држави Илиноис и Мичиген, Џ. Б. Прицкер и Гретчен Витмер, ги повлекле своите прогласи со кои септември 2023 година беше прогласен за „Месец на македонско-американското наследство“. Во меѓувреме, резолуција со сличен текст во американскиот Сенат, поднесена од сенаторот Мајк Браун од…

(Фото) Сребрен Поппетров: Бугарските села во Албанија
| |

(Фото) Сребрен Поппетров: Бугарските села во Албанија

Во неколку изданија на списанието „Отец Паисий“ од 1933 година, бугарскиот револуционер и општественик Сребрен Поппетров од леринското село Горно Врбени ги опишува своите спомени од неговата работа како главен инспектор-организатор на црковно-училишното дело на Бугарите во Албанија во периодот 1928-1931. Извор: Библиотека Струмски

Неуспех за Обединетата македонска дијаспора во САД: Откажан месецот на „македонско-американското наследство“ во Илиноис и Мичиген
| | |

Неуспех за Обединетата македонска дијаспора во САД: Откажан месецот на „македонско-американското наследство“ во Илиноис и Мичиген

Гувернерот на Илиноис Џ. Б. Прицкер и гувернерот на државата Мичиген, Гретчен Витмер, ги повлекле своите прогласи со кои септември 2023 година беше прогласен за „Месец на македонско-американското наследство“. Во меѓувреме, резолуција со сличен текст во американскиот Сенат, поднесена од сенаторот Мајк Браун од Индијана, беше оставена без разгледување во Комитетот за правосудство и не…

(Фото) Јордан Иванов: „Български старини из Македония“
| |

(Фото) Јордан Иванов: „Български старини из Македония“

Во периодот 1906-1908 година, бугарскиот академик Јордан Иванов со потекло од Кратово, патува низ Македонија со цел да се запознае со зачуваните остатоци од историското минато на тамошните Бугари. Во книгата “Български старини из Македония” Иванов ги објавил своите истражувачки, книжевни, историски и етнографски наоди. Извор: Библиотека Струмски

Христо Копано: За Бугарија со љубов
| | |

Христо Копано: За Бугарија со љубов

Интервју на Вилдан Бајрамова/DW на бугарски јазик Христо Копано е роден во Истанбул и е шеста генерација Бугарин. Семејството на неговиот татко пристигнало во 19 век од костурското село Бобишта, кое сега се наоѓа во Грција. Родот на неговата мајка е од Дебарско, Северна Македонија, нејзините предци дошле во Турција уште во 1840 година. Отпрвин…

(Фото) Христо Матов: Српските претензии во Западна Бугарија
| |

(Фото) Христо Матов: Српските претензии во Западна Бугарија

Во 1897 година големиот бугарски револуционер и водач на десницата во ВМРО Христо Матов, под псевдонимот Дримколов, го објавил памфлетот „Српските претензии во Западна Бугарија“. Во памфлетот тој го докажува бугарскиот карактер на словенското население во Македонија и ги отфрла како неодржливи тврдењата дека истото население е српско. На последната страница накратко зборува и за…

Претседателот Вилсон, кој ја спаси Бугарија
| | |

Претседателот Вилсон, кој ја спаси Бугарија

Пишува: Данаил Крапчев, весник „Зора“ 4 август 1930 г. Уништени од резултатите по Договорот во Ној, ние Бугарите не се однесувавме со доволна почит кон починатиот претседател на САД Вилсон. Неговите четиринаесет точки, кои воопшто не беа основа на мировните договори. Тоа предизвика разочарување од неговата личност, токму нас Бугарите. Од мемоарите на покојниот Лансинг,…

Илинденците и 11-ти Октомври
| | |

Илинденците и 11-ти Октомври

Пишува: Зоранчо Маринков Ако 11-ти Октомври е ден на народното востание, тогаш преживеаните Илинденците од 1903 год. и Македоно-одринските ополченци од Балканските војни 1912-1913 год. изгледа дека не се чувствувале како дел од тој народ. Комунистите на Тито и Сталин во нивниот Манифест на АСНОМ од 2-ри август 1944 год., самите си признаваат дека не…

(Галерија)„Орфеј“ на Народен театар „Иван Вазов“ ја воодушеви публиката во Албанскиот театар во Скопје
| | |

(Галерија)„Орфеј“ на Народен театар „Иван Вазов“ ја воодушеви публиката во Албанскиот театар во Скопје

Со претставата „Орфеј“ на словенечкиот режисер Јернеј Лоренци, актерите од Народниот театар „Иван Вазов“ од Софија, го затворија меѓународниот театарски фестивал „Скупи“ во Скопје, јавува БТА. Актерите Владимир Пенев, Валентин Ганев, Дејан Донков, Стелијан Радев, Ненчо Костов, Дарин Ангелов, Александра Василева, Гергана Змијчарова, Билјана Петринска, Радена В’лканова, Ева Данаилова, Надја Керанова, Жорета Николова и Димитар…