Интелектуалецот Симеон Симев е носител на наградата „Будител на годината“, што ја доделуваат бугарската амбасада во РС Македонија и БКИЦ во Скопје
| | |

Интелектуалецот Симеон Симев е носител на наградата „Будител на годината“, што ја доделуваат бугарската амбасада во РС Македонија и БКИЦ во Скопје

Македонскиот Бугарин и истакнат интелектуалец Симеон Симев e носител на годишната награда „Будител на годината“, што ја доделуваат Амбасадата на Република Бугарија во РС Македонија и Бугарскиот културно-информативен центар во Скопје. Симев ја доби почесната плакета од страна на амбасадорот на Република Бугарија во РС Македонија, Ангел Ангелов, и директорката на Бугарскиот културно – информативен…

(Реобјава) Македонија и српскиот јазичен империјализам
| | |

(Реобјава) Македонија и српскиот јазичен империјализам

Поради интересот на јавноста преточен во написот на почитуваниот колега „вечераш“ Веле Митаноски „За Урсула цвеќе, за Трпе и Трпана, трпение – спасение!“ го реобјавуваме написот на нашиот редовен соработник Владимир Перев, посветен на српскиот империализам врз Македонија и влијанието на Блаже Конески врз покојниот проф. д-р Трајко Стаматоски, кој во крајот на 80-тите години…

Мултиперспективност за 12 дукати
| | |

Мултиперспективност за 12 дукати

Пишува: Зоранчо Маринков Кога и зошто се пишувани теориите дека Самуиловото царство не било Бугарско царство, дека поимите Бугари и Бугарија не се етнички, туку политички поими, потоа дека во Македонија нема Бугари, дека тоа име е вештачко наметнато на Македонците, а ако некој така се нарекува, тој или дошол од Бугарија или е заразен…

(Видео) Одбележуваме 109 години од смртта на големиот поет, комита и војвода на ВМОРО Пејо Јаворов
| |

(Видео) Одбележуваме 109 години од смртта на големиот поет, комита и војвода на ВМОРО Пејо Јаворов

Одбележуваме 109 години од смртта на Пејо Јаворов, еден од најголемите бугарски поети, комита и војвода на ВМОРО! Хайдушки песни На Гоце Делчев Ден денувам — кътища потайни нощ нощувам — пътища незнайни; няма тато, нито мама — тато да ругае, мама да ридае… Леле моя         ти Пирин планино! Море черно         цариградско вино.   С…

Абориџините во Австралија и уставните измени во Р. С. Македонија!
| | |

Абориџините во Австралија и уставните измени во Р. С. Македонија!

Пишува: Аргир од Б’лгарско Блаца На 14-ти октомври во Австралија се одржа референдум во кое се гласаше, дали домородното население Абориџините да бидат официјално внесени во уставот на државата. На тој начин, Абориџините за прв пат во поновата историја на Австралија ќе можеа да имат право на глас за сите државни мерки што ги засега….

Бугарската заедница во САД: Прокламацијата на Мичиген за македонско наследство ги крши принципите на американската демократија
| | |

Бугарската заедница во САД: Прокламацијата на Мичиген за македонско наследство ги крши принципите на американската демократија

Бугарската заедница во Мичиген вели дека прокламацијата на гувернерката Гречен Витмер за наследството на македонските Американци ги прекршила клучните принципи на инклузивност и недискриминација врз кои била изградена американската демократија, оти со неа се негирале македонските Бугари и нивното неотуѓиво право на самоидентификација. Бугарската заедница ова го пишува во посебно писмо до гувернерката, покрај она…

(Фото) Кареви, Велјанови и Секулови во јули 1909 г. донираат пари за изградбата на бугарското училиште во Крушево
| |

(Фото) Кареви, Велјанови и Секулови во јули 1909 г. донираат пари за изградбата на бугарското училиште во Крушево

„Крушовската епископија, заедно со специјално избраната осумчлена комисија за изградба на новото бугарско училиште во познатиот историски град Крушово во 1903 година, срдечно им се заблагодарува на добродетелите: Јанаки Степанов Карев, кој живее во Софија – за 15 наполеони, на г-дин Димитар Г. Велјанов, кој живее во Солун – за килибар 10 л., на г-н…

Првиот човек на специјалните сили на бугарската армија пред Трибуна: Бугарија и РС Македонија треба заедно да ја одбележат 80-та годишнина од борбите крај селото Страцин
| | |

Првиот човек на специјалните сили на бугарската армија пред Трибуна: Бугарија и РС Македонија треба заедно да ја одбележат 80-та годишнина од борбите крај селото Страцин

Наш долг и одговорност е да го почитуваме споменот на нашите предци, кои го имаат поставено почетокот на денешните Специјални сили на Бугарија. Од друга страна самата падобранска единица се борела, а голем дел од нејзините припадници загинале или биле ранети за слободата и на денешна РС Македонија и на други европски земји. Ова специјално…

Бугарски воен ветеран од Втората светска војна, учесник во борбите крај Страцин: Луѓето овде нѐ прифатија идеално, ме прифатија како нивно дете
| | |

Бугарски воен ветеран од Втората светска војна, учесник во борбите крај Страцин: Луѓето овде нѐ прифатија идеално, ме прифатија како нивно дете

„Луѓето овде нѐ прифатија идеално, можам да го искористам овој израз. Ме прифатија како нивно дете“, ова специјално за порталот Трибуна го изјави ветеранот од Втората светска војна Тодор Андонов. Андонов присуствуваше на свеченото одбележување на 79-та годишнина од учеството на Бугарија во последната етапа на Втората светска војна, што се одржа вчера крај селото…

(Видео) Еве што одговараат пред албанска телевизија луѓе од Голо Брдо на прашањето каков јазик зборуваат
| |

(Видео) Еве што одговараат пред албанска телевизија луѓе од Голо Брдо на прашањето каков јазик зборуваат

Погледнете во видеото како одговараат овие луѓе од Голо Брдо, Албанија пред репортер на албанска телевизија, кој ги прашува на каков јазик зборуваат…