|

Бугарскиот филм „Добриот возач“ е дел од селекцијата на Меѓународниот филмски фестивал во Гетеборг

Дебитантскиот игран филм „Добриот возач“ на режисерот Тонислав Христов е во селекцијата на меѓународниот филмски фестивал во Гетеборг, пренесува веб-страницата на настанот.

Филмскиот фестивал во шведскиот град чие 46-то издание започна на 27 јануари и ќе трае до 5 февруари е водечки филмски настан во скандинавските земји. Во него ќе бидат прикажани речиси 250 филмови од 80 држави. Планирани се околу 700 проекции. Избор од речиси 50 филмови е достапен онлајн во Шведска.

„Добриот возач“ ќе има проекции на 2, 3 и 4 февруари.

Филмот е копродукција на Финска, Бугарија и Шведска, но во креативниот тим доминираат бугарски професионалци. Покрај режисерот, коавтор на сценариото е и Тонислав Христов заедно со Карле Ахо и Константин Бојанов. Снимател е Орлин Руевски. Во главните улоги се актерите Малин Крстев, Герасим Георгиев-Геро, Слава Дојчева, Алма Пјоисти, Амос Братерус.

„Добриот возач“ пресоздава некои од неволјите на таксистот Иван, кој се обидува да ги исправи грешките од минатото – заштедува пари од курсевите во одморалиштето Златни Песоци за да се врати кај сопругата и синот во Финска. Проблемите и грижите се множат и ако успее воопшто да стигне до другиот крај на Европа, прашање е дали Иван ќе успее да го поправи некогаш уништеното.

Меѓу бугарските филмови претставени низ годините на меѓународниот филмски фестивал во Гетеборг се „Аве“ на Константин Бојанов, „Лекција“ на режисерите Кристина Грозева со награда за најдобро деби, „Викторија“ на Маја Виткова, „Тилт“ на Виктор Чучков.

Слични Објави