БУГАРСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ РУМЕН РАДЕВ СО ОБРАЌАЊЕ ПО ПОВОД ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВОСТАНИЕ ВО ОДРИНСКО

Вести Истакнато Македонија

На Петрова нива нашите предци бараа пат за слобода и достоинствен живот. Предводени од намерата да го дадат својот дар пред олтарот на револуцијата, тракиските делегати ја поддржаа одлуката донесена во Македонија  за прогласување на Илинденското востание. Кога нашите сонародници во Македонија се побуниле пред 115 години, Тракијците требало да бидат со нив.

Револуционерните дејци од VII востанички округ знаеле дека “дваесетината дена слобода” на Одринско ќе има висока цена, а задушувањето на бунтот ќе биде крваво. “Истовремено дејствуваа ножот, куршумот, огнот и бесилката”, пишува летописецот на востанието Христо Силјанов, а илјадници бегалци тргнаа кон земјата на спасението “- слободна Бугарија.

Нашите фер очекувања се дека историската вистина треба да се брани и тоа зависи од сите нас. Веќе го поставив прашањето за компензација на тракиските бегалци и ќе продолжам да бараат јасен одговор при секој случај кога историските факти се игнорираат или ставаат под сомнеж , напиша на својот профил претседателот на Република Бугарија, г-н Румен Радев.