|

Бугарските пратеници им оддадоа почит на жртвите на комунизмот во Бугарија

Пленарната седница на бугарскиот парламент денеска почна со декларации на пратеничките групи по повод 1 февруари, денот во кој Бугарија им оддава почит на комунистичкиот режим во земјата.

На предлог на пратеничките групи на ГЕРБ, Демократична Бугарија, Продолжуваме со промената и Движењето за права и слободи, пратениците оддадоа почит кон жртвите од комунистичкиот режим, јавува БГНЕС.

Пратениците на Бугарската социјалистичка партија не присуствуваа на прогласувањето и комеморацијата на загинатите.

„1 февруари 1945 година е црниот датум на кој беа изречени близу 10.000 казни, масакрирани над 4.000 семејства, 8 царски советници, 22 министри и голем број други претставници на бугарската елита беа осудени на смрт. Ова го изјави Станислав Атанасов од ДПС. „Нема да дозволиме споменот на овие славни луѓе да биде заборавен или обесчестен. Нема да дозволиме некои луѓе да ја наметнат својата идеологија и да го потчинат бугарскиот народ. Ги повикувам сите да ѝ оддадат почит на целата падната бугарска елита која не се потчини на суровото комунистичко владеење“, рече Атанасов.

„Иако комунистичката власт не го праша народот дали сака реки крв, во нејзино име се правеа ѕверства, споредливи само со црните времиња на средниот век“, коментира претседателот на СДС Румен Христов.

Људмила Илиева од ДБ коментира дека „по 9 септември 1944 година Бугарија потона во беззаконие, насилство и масовни убиства, а обид да им се даде легитимитет на тие ѕверства беше Народниот суд“.

На 1 февруари 1945 година, т.н. Народен суд осуди на смрт тројца регенти, шеесет и седум пратеници, министри, генерали и полковници. Казните беа извршени истиот ден. Многу од роднините на обвинетите беа иселени пред или за време на судењето. Според извештајот на Државна безбедност, за девет месеци во земјата биле раселени 28.131 лице, а илјадници биле убиени. Денот на благодарност и почит кон жртвите на комунистичкиот режим се одбележува на 1 февруари на предлог на претседателите Жељу Желев (1990-1997) и Петар Стојанов (1997-2002).Слични Објави