| |

БУЈАР ОСМАНИ : БОЈКОТОТ ЗНАЧИ СОГЛАСУВАЊЕ СО РЕФЕРЕНДУМОТ

Бујар Османи, вицепремиерот на Владата на РМ и преговарач за влез во Европската унија, во вестите на „Алсат“ истакна дека договорот од Преспа со Атина ќе се смета дека е прифатен доколку нема цензус на референдумот распишан на 30 септември.

– Недоволниот одзив на граѓаните, за да го направат процесот успешен значи над 50 отсто, претпоставува дека тие, граѓаните му дават мандат за Парламентот да одлучи сам. Тоа е пораката од неизлегувањето на референдумот. Втората порака е тоа дека договорот кој е ратификуван во Собрание останува на сила. Така што на некаков начин неизлегувањето е и поддршка. Затоа мислам дека во која било верзија ќе биде важно каков ќе биде гласот на граѓанинот. Не, техничко-логистичко прашање, туку всушност дали мнозинството ќе биде „за“ или „против“. Јас сум уверен дека апсолутното мнозинство на граѓаните на Македонија се за оваа историска шанса за Македонија, вели Османи.Слични Објави