Д-Р БЕЌАРОВСКИ: НЕМА ПОТРЕБА ЗА ПАНИКА ОД НОВИОТ МУТИРАН ВИРУС

//

„Настана и психоза и паника со новиот вирус, но нема потреба толку трагично да се разбираат работите. Секој вирус си има развојни етапи. Целта на вирусот е да зарази што повеќе луѓе. Се смета дека околу 4.000 мутации веќе се случиле, а некои се посилни од оригиналниот вирус. Оваа мутација се појавила најверојатно во август-септември. Во Лондон постепено овој вирус се пренесувал од еден на друг и го истиснувал претходниот вирус. Досега проценките беа дека 1 човек заразува максимум до 1.5 луѓе околу него. Колку поголема количина исфрлена аеросоли од организмот, толку поголема опасност од зараза“ – вели проф. д-р Нико Беќаровски, директор на Клиника за токсикологија во Студио 10 на ТВ24.

Претходна статија

ТУРЦИЈА СТАВИ ВО КАРАНТИН ПОВЕЌЕ ОД 4.000 ПАТНИЦИ ОД ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Следна статија

СООБРАЌАЈКА СИНОЌА ВО СТРУМИЦА: 26-ГОДИШНО МОМЧЕ Е ТЕШКО ПОВРЕДЕНО

Најново од Вести