Дигиталната реставрација на филм за Балканската војна од 1913 година ќе биде претставена на 13 декември во Софија

/

Дигитална реставрација на филмот „Балканска војна“ (1913) ќе биде претставена на 13 декември во кино „Одеон“ во Софија, велат организаторите, јавува БТА.

Бугарската национална филмска библиотека (BNF) ќе учествува во третото издание на „Сезона на класичен филм“ – иницијатива на Здружението на европските кинотеки (Сезона на класични филмови, Association des Cinémathèques Européennes), обединувајќи над 22 институции од Европа посветени на идејата за зачувување на аудиовизуелното културно наследство.

Настанот ќе се снима и ќе биде поставен онлајн на каналот на BNF YouTube со бесплатен пристап до 31 декември 2022 година.

Автентичниот документарен филм, авторот Александар Жеков го снимил на фронтот за време на воениот конфликт од 1912-1913 година. Ова е најраниот филм целосно создаден од бугарски автор и едно од ретките дела во светот кои целосно го отсликуваат воениот конфликт од тоа време. „Во нашето кино се прават малку легенди. „Балканската војна“ е една од нив“, пишува нејзиниот најпродлабочен истражувач, филмскиот историчар Петар Крџилов во својата книга „Мистериите на филмот „Балканската војна“.

Лентата е дигитално обновена во центарот за дигитализација на Националната кинотека на Србија. Оригиналната копија е од тивката ера во киното, но за поатрактивно претставување на современата публика е направена озвучена постпродукција, со аудио коментар на Петар Карџилов, дизајн на звук и оригинална музика напишана од Ангел Радев и изработка на постпродукцијата во студиото Арс Дигитал.

Во серија бесплатни онлајн проекции и проекции во сала, во периодот јуни и декември 2022 година, публика ќе види наслови од историјата на европската кинематографија претставени во дигитално обновени копии.

Претходна статија

Сите фактури кон приватните превозници се исплатени, тврди директорот на ЈСП

Следна статија

Утре и задутре посебен сообраќаен режим во Скопје

Најново од Вести