Веќе 40 години Националниот парк-музеј Самоилова тврдина кај Петрич, ги запознава посетителите со настани од пред 1000 години

//

Веќе четириесет години „Националниот парк музеј Самуилова тврдина“ ги враќа посетителите во минатото и во историските настани од пред еден милениум. Културно-историскиот комплекс е отворен во октомври 1982 година, а оригиналниот проект, надграден и модернизиран со децении, го претставува симболичното единство на материјата и духот преку неговите главни структурни елементи, изјавија за БТА од Историскиот музеј – Петрич.

Комплексот се наоѓа во клисурата кај село Клуч, затворена на север од планината Огражден, а на југ од планината Беласица. Низ клисурата тече реката Струмешница – десна притока на реката Струма. Тоа е обележје на бугарската национална меморија, бидејќи токму тука, на 29 јули 1014 година, се случила последната битка меѓу војските на бугарскиот цар Самуил и византискиот император Василиј II. Националниот парк-музеј денес ни раскажува за оваа херојска и истовремено трагична страница од историјата на бугарскиот народ и држава, истакнуваат од музејот во Петрич.

Комплексот опфаќа меморијална скулптурална композиција, зачувани и обновени остатоци од раносредновековно земјено утврдување со три бедеми и два ровови, како и остатоци од раносредновековни живеалишта. Може да се видат и зачуваните и обновените остатоци од големо раносредновековно живеалиште покриено со заштитна структура, како и оригиналната основа на набљудувачката кула надградена со четири високи бетонски столбови поврзани со кружна панорамска платформа.

Главниот структурен елемент на културно-историскиот комплекс „НПМ Самуиловата тврдина“ е спомен-скулптурната композиција, која опфаќа две музејски простории изградени од бетон, на чии надворешни ѕидови има барелефи на ослепените самуилови војници, кои со раширени раце, бараат помош од нивниот цар. На просторот пред нив, во самиот центар, е прикажана петметарска бронзена скулптура на бугарскиот цар Самоил. Таа го покажува моментот кога владетелот ја видел долгата колона на своите ослепени воини како стојат со свиткани нозе во колена, готови во секој момент да се срушат на земја. Во едната рака царот држи меч, кој го нагласува фактот дека Самуил повеќе од 40 години бил прв војсководец на бугарската држава, а во другата рака држи жезол – олицетворение на царската моќ.

Споменикот е оригинален бидејќи е поставен не во чест на извесна победа, како многу други споменици, туку во спомен на една трагедија, истакнуваат од Историскиот музеј – Петрич.

Напорите на бугарскиот цар Самоил да ги запре воените походи на византискиот император Василиј II кон крајот на 10 и почетокот на 11 век од нашата ера, нашле материјален израз во изградбата на одбранбен систем, денес познат под името на Самоиловата тврдина, велат од музејот. Тврдината била подготвена за многу кратко време од Самоил (помеѓу 1009 и 1013 година). Избрано е исклучително погодно место – во најтесниот дел на долината на реката Струмешница. Главен елемент во изградбата на тврдината се рововите и бедемите, но има и специфични моменти карактеристични само за ова утврдување, меѓу кои и потпорен ѕид за заштита на предната стрмна падина во добра состојба, попречни и надолжни греди и носачи, како како и дрвени прегради во планинските и рамничарските предели.

Централно место во тврдината зазема земјеното утврдување на ридот. На највисокиот и најзаштитениот дел од земјеното утврдување, се откриени урнатините на единствената кула, за набљудување“. Под кулата се гледа камена постава. Најгорниот дел имал дрвена конструкција од еден или повеќе катови. Најверојатно, до подовите воделе дрвени скали, од каде што има поглед на целата долина.

Во културно-историскиот комплекс „Национален парк-музеј „Самоилова тврдина“ преку апликација слична на QR скенер, посетителите добиваат дополнителни информации во реално време презентирани во видео формат.

Сите елементи се сместени во живописна парковска средина која привлекува многу посетители. Од музејот во Петрич за БТА велат дека интерес за историскиот локалитет има и од земјава и од странство.Претходна статија

Бугарски доброволци на заедничка вежба во Македонија: Поддршката од државата има главна улога во развојот на друштвата

Следна статија

Ако добиеме било каква понуда за влез во Владата, ќе составиме конкретна платформа со барања, велат од Алијанса за Албанците

Најново од Вести