ДОМ: ВО ОВОЈ МИГ РАТИФИКАЦИЈАТА И Е ПОТРЕБНА НА МАКЕДОНИЈА, А ИДНИНАТА ЌЕ ЈА ОДРЕДАТ ГРАЃАНИТЕ

//

По долга и емотивна дискусија и анализа на текстот на Договорот со Грција, Централниот одбор на ДОМ одлучи да се поддржи неговата ратификација, зoшто во овој миг и е потребна на Македонија, од три причини:
Прво, со ратификацијата Македонија ќе ги започне конечно преговорите со ЕУ и ќе го откочи процесот за прием во НАТО. Тоа се наши стратешки цели, неопходни за зачувување на нашиот територијален интегритет и на нашите млади генерации.

Второ, со овој договор престанува да важи претходниот договор од 1995, со кој бевме обврзани пред ОН да преговараме со Грција и да ја носиме понижувачката референца Поранешна југословенска република Македонија.

Трето, со овој договор Македонија ја извојува главната битка, која се водеше зад сцена и беше вистинската причина што досега не можевме да најдеме заеднички прифатливо решение. Тоа е битката за македонскиот идентитет, како македонски народ, со македонски јазик, култура, традиција и историја. Ова беше битка без преседан во светската политичка историја и битка која ја доби македонскиот народ, со своето гордо и достоинствено опстојување, со љубов кон својот јазик и својата земја. Таа битка ја водат со години и Македонците во Република Македонија и граѓаните на Република Македонија што си ја сакаат својата држава, но и Македонците ширум светот, кадешто судбината ги расфрлила.

Договорот е комплексен и комплициран, со многу деликатни моменти кои бараат дополнителни формулации и борби во текот на неговата имплементација. Ќе ни треба уште многу сила, мудрост и обединетост, за да влезе Македонија во мирни и безбедни води. Конечната иднина на земјата ќе ја одредат самите граѓани на референдум и тој глас ќе треба сите да го почитуваме.Со почит,
Сектор за односи со јавностаПретходна статија

ВМРО-ДПМНЕ: КАПИТУЛАНТСКИОТ ДОГОВОР НА ЗАЕВ НЕМА ДА ДОНЕСЕ ПОДОБАР ЖИВОТ, ДРЖАВАТА ПОВЕЌЕ ЌЕ ТОНЕ ПОРАДИ НЕСПОСОБНАТА ВЛАДА, А СРАМНИОТ ГЕНОЦИД ЌЕ СЕ ПАМЕТИ

Следна статија

СДСМ: ДОГОВОРОТ Е ПАТРИОТСКИ ЧИН, ВМРО-ДПМНЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ОД МАТРИЦАТА НА ПОДЕЛБИ И ДЕСТРУКЦИЈА И ДА ДАДЕ ПОДДРШКА

Најново од Вести