Донев: Коридорот 8 ќе донесе додадена вредност за развојот на целиот регион

//

Коридорот 8 е важен комуникациски канал кој ќе обезбеди врска меѓу граѓаните и бизнисите на Бугарија, РС Македонија и Албанија. Во услови на потенцијална енергетска и прехранбена криза, од витално значење е да се обезбедат патишта за снабдување.

Ова го изјави бугарскиот премиер Г’л’б Донев на свеченоста по повод почетокот на изградбата на источниот дел на железничкиот Коридор VIII, делница Куманово – Бељаковце – Крива Паланка, јави дописникот на БГНЕС.

На настанот што се одржа во близина на градот Куманово учествуваа претседателот на Владата на Република Македонија, Димитар Ковачевски, како и бугарскиот вицепремиер за економски политики и министер за транспорт и врски, Христо Алексиев.

Во текот на изминатите 140 години, реализацијата на инфраструктурата и поврзаноста на денешниот Коридор 8 била амбиција на генерациите од двете страни на границата. Од суштинско значење е да се зборува за Коридорот 8 во сите негови димензии како важен комуникациски канал кој ќе обезбеди поврзување меѓу граѓаните и бизнисите на Бугарија, РСМ и Албанија.

Бугарија активно работи на вклучување на Коридорот 8 во приоритетната европска транспортна мрежа – правецот Софија-Скопје-Тирана-Дурас треба да се дефинира како дел од европскиот коридор „Западен Балкан“.

Изградбата на Коридорот број 8 е приоритет и за Бугарија и, верувам, за сите земји долж него, подвлече Г’л’б Донев.

Последиците од војната во Украина уште еднаш откриваат една од најранливите области на нашиот регион, имено недоволно развиената инфраструктура, истакна Донев и продолжи: Во услови на потенцијална енергетска и прехранбена криза, од витално значење е да се обезбеди директни патишта за снабдување . Наместо тоа, поради недостатокот на поврзувачка железничка и енергетска инфраструктура, нашите земји се принудени да бараат алтернативни патишта за снабдување кои минуваат преку трети земји, што дополнително ја зголемува цената и го продолжува времето на испорака на ресурсите што ни се потребни на сите, рече Г’л’б Донев.Во тој контекст, тој најави дека е на пат да се потпише Договор меѓу бугарските и северномакедонските оператори за пренос на гас за интерконекција на точката Ќустендил-Жидилово. Според него, со тоа ќе се обезбеди диверзификација и зголемување на безбедноста на испораките на природен гас за Република Македонија, како и продлабочување на соработката во енергетската сфера.

В.д. премиерот истакна и дека забрзаната изградба на Коридорот 8 е во интерес и на националната и на колективната безбедност.

Уверен сум дека ќе успееме да ги надминеме постоечките, но и новите предизвици во актуелната геополитичка ситуација, рече Донев.

Со изградбата на Коридорот 8 можеме да ја обезбедиме важната врска за регионот долж транспортната оска Исток-Запад што не поврзува со Кавказ, Централна Азија и Блискиот Исток.

Во исто време и во овие услови за прв пат во историјата на Бугарија и РСМ се очекува трговската размена да достигне 1 милијарда евра на крајот на годината, објави Донев и праша: Замислете каков би бил резултатот. ако меѓу Бугарија и РСМ постоела развиена инфраструктура.

Не се сомневам дека ќе се создадат слични позитивни перспективи и за Албанија, изјави Г’л’б Донев и заклучи дека треба да се направат сите напори за изградба на стратешките проекти за сите димензии на Коридорот 8. Суштинско место овде зазема железничката врска Софија-Скопје.

Претходна статија

Ковачевски: Железничкото поврзување на Северна Македонија и Бугарија станува реалност

Следна статија

Пејо Јаворов не живее, тој гори: 108 години од смртта на големиот бугарски поет, комита и војвода на ВМОРО

Најново од Вести