|

Два милиона животни пцовисаа во Монголија поради екстремната зима

Повеќе од два милиона животни пцовисаа оваа зима во Монголија, изјави владин претставник, додека земјата се бори со екстремен студ и снег.

Екстремно ниските температури од декември до март не се новина во источноазиската земја, каде што во некои области може да паднат и до -50 Целзиусови степени.

Но, оваа зима беше поостра од вообичаеното, со температури под нормалата и многу обилен снег, се вели во неодамнешниот извештај на Обединетите нации. Гантулга Батсаихан од Министерството за земјоделство изјави дека до денес 2,1 милиона говеда пцовисале од глад и исцрпеност.

На крајот на 2023 година Монголија имаше 64,7 милиони пцовисани животни, вклучувајќи овци, кози, коњи и крави, според официјалната статистика. Овие екстремни временски услови обично доведуваат до смрт на огромен број домашни животни.Слични Објави