ЕДИНАЕСЕТ МЕНАЏЕРИ И ПРЕТПРИЕМАЧИ ОД РС МАКЕДОНИЈА ДОБИЈА ПРОФЕСИОНАЛНА ОБУКА ПОМОГНАТА ОД БУГАРСКОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ

/

11 менаџери и претприемачи од РС Македонија – претставници на мали и средни претпријатија, директори на болници, учествуваа на Второто издание на Програмата за професионална обука „Менаџмент на квалитет и конкурентност“ во Скопје, поддржано од Министерството за надворешни работи на Бугарија .

Обуката е организирана во рамките на трилатералната соработка Јапонија-Бугарија-РС Македонија од Јапонската агенција за меѓународна соработка JICA, Универзитетот во Нагасаки, УНСС во Софија и Економскиот факултет во Скопје, со поддршка на Министерството за надворешни работи на Бугарија.

Поради пандемијата COVID-19, годинашното издание на обуката, како и нејзината церемонија на затворање на 18 април 2021 година, се одржа онлајн.

Во своето обраќање, бугарскиот амбасадор во Скопје, Ангел Ангелов го сподели своето задоволство и поддршка за одржливиот трилатерален формат на соработка, што е израз на еден од надворешно-политичките приоритети на Бугарија за поддршка на земјите од Западен Балкан, а особено на РС Македонија. Амбасадорот Ангелов се фокусираше на придонесот на стручната обука за надминување на предизвиците предизвикани од пандемијата – здравствени, економски, социјални, како и трансформациите во деловното опкружување како резултат на епидемиолошката состојба.На учесниците им се обратија и ректорот на универзитетот „Св. Св. Кирил и Методиј “во Скопје Проф. Д-р Предраг Трпески, проф. Д-р Никола Јанкуловски, декан на Економски факултет – Скопје, амбасадор на Јапонија во Република Северна Македонија Хиронори Севада, Џиро Такеичи, претставник на канцеларијата на ЈICA за Балканот, предавачи од Универзитетот во Нагасаки, ректорот на УНСС проф. д-р Димитар Димитров, проф. д-р Бојан Жеков, претседател на Здружението на воспитаници на ЈICA во Бугарија, проф. Леонид Наков координатор на обуката од Економскиот факултет во Скопје и други.

Тие ја истакнаа важноста на трипартитниот формат на соработка и изразија висока благодарност за конзистентниот придонес на Република Бугарија во спроведувањето на проектот.

Претходна статија

ОТВОРЕНА Е СМЕТКА ЗА ДОНАЦИИ ЗА СЕМЕЈСТВОТО НА ВЕРЧЕ БЕЛЧОВСКА

Следна статија

СОФИСКИ ДНЕВНИК СО ОПТИМИЗАМ: САМО 51% ОД МАКЕДОНЦИТЕ ЈА СМЕТААТ БУГАРИЈА ЗА НЕПРИЈАТЕЛСКА ЗЕМЈА

Најново од Вести