Една статистика на населението во Македонија од 1882 година

///

На почетокот на 1882 година во еден од дневните весници во Киев (Русија) за прв пат беше објавена статистика на населението во Македонија со наслов „”Народонаселене Македони” (Западной Болгарiи) по Турецкому нуфузу…

Направив точен препис на таа статистика и ја претставувам. Во неа се гледа бројот на населението на 4 казии на Солунскиот вилает, во 9 на Битолскиот, Манастирскиот и во 3 на Скопскиот Јускупскиот санџак, по народност: Бугари 1,251,385, Турци (муслимани) 463,837, Грци 57,230, Романци (Власи)43, 150, Евреи 34 977, Цигани 10,490 и останати 2,313.
Се на се вкупно 1,863,382 луѓе.
(Град Киев 1882 година)

Автор: Иван Кандиларов

Авторот на преписот Иван Кандиларов пишува дека не може да каже колку е точна објавената статистика, но според него таа била приближно вистинита и одговарала на реалноста.„Интересен е фактот дека во статистката недостасуваат податоци за српско население за коешто за прв пат се зборува од самите Срби во 1890 година во Скопска Црна Гора и во Скопје“, вели Кандиларов.
Повеќе погледнете на фотографиите:

Извор: Македонски научен институт

Претходна статија

Заев на работен појадок со амбасадорите на земјите од Вишеградската Група

Следна статија

БГНЕС: Трговската размена меѓу Бугарија и РС Македонија во времето на Заев речиси иста со размената во времето на Груевски

Најново од Вести