ЕКСПЕРТИ: НЕМА ПРОСТОР ЗА ЗАГРИЖЕНОСТ ОКОЛУ БЕЗБЕДНОСТА НА ВАКЦИНИТЕ ПРОТИВ КОВИД – 19

Место за загрижност за вакцините против коронавирусот нема, тврдат експертите.

loading...

Место за загрижност за вакцините против коронавирусот нема, тврдат експертите.

Доцент Д-р Мери Киријас, од Институтот по имунобиологија и хумана генетика при Медицинскиот факултет за Канал 5 вели дека за да се употребува вакцина претходно минива низа механизми што ја потврдиле нејзината ефикасност и безбедност.

– Ова значи дека од 100 луѓе што се вакцинирани, 95 имале детектирани антитела или клеточен имунитет, докажале дека се создал имунитет кон SARS-CoV-2 вирусот. Едната гранка опфаќа одговор на тоа дали вакцината е ефикасна, треба да поттикне создавање на имун одговор, што е задача на секоја вакцина. Другата гранка, пак, се однесува на безбедноста. Секако и тоа се испитува, а подложи на многу строги контроли пред да биде одобрена од страна на било која институција или држава, вели Доц. Д-р Мери Киријас.


loading...

Целиот напис прочитајте го овде.

Таа појаснува, актуелните „Фајзер“ и „Модерна“ имаат над 95% успешност.