ЕРДОГАН СЕ ЗАКАНИ ДЕКА ЌЕ ГИ ОТВОРИ ПОРТИТЕ НА ЕУ ЗА СИРИСКИТЕ БЕГАЛЦИ

Турскиот претседател Реџеп Тајип Ердоган се закани дека ќе ги „отвори портите” за сириските бегалци од неговата земја кон Европа, критиките на Европската унија дека тековната воена офанзива на турската армија во североисточна Сирија е инвазија.

Откако се закани дека 3,6 милиони бегалци ќе бидат испратени во ЕУ, тој додаде дека турската воена операција е насочена само кон „елиминирање на теророт” во тој реон.