|

ЕУ забрани нови автомобили на фосилни горива од 2035 година

Европската Унија во четвртокот постигна договор за закон за забрана на продажба на нови бензински и дизел автомобили од 2035 година, со цел да се забрза преминувањето на електрични возила и да се бори против климатските промени, јавува pari.com.mk.

Преговарачите од земјите на ЕУ и Европскиот парламент, кои мора да ги одобрат новите закони на ЕУ, како и Европската комисија, која подготвува нови закони, се согласија дека производителите на автомобили мора да постигнат 100% намалување на емисиите на CO2 до 2035 година, што ќе го оневозможи да продава нови возила на фосилни горива во блокот од 27 земји.

„Овој договор е добра вест за возачите на автомобили… новите автомобили со нулта емисија ќе станат поевтини, што ќе ги направи попристапни и подостапни за секого“, рече главниот преговарач на парламентот Јан Хуитема.

Целиот напис прочитајте го овде.Слични Објави